Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Élő
DMOHA20151115020

A legfontosabbak

2015. november 14., 19:21
129-re nőtt az áldozatok száma
2015. november 14., 15:19
300 sérült került kórházba
2015. november 14., 15:08
Azonosíthatták az egyik támadót
2015. november 14., 11:54
AFP: Az IS vállalta a támadásokat
2015. november 14., 09:55
128 áldozat, 180 sérült
2015. november 14., 00:17
Mozgósítják a katonaságot
2015. november 13., 23:40
100 embert ejtettek túszul
2015.11.14. 11:36

Fontosabb részletek

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Iszlám Állam nyilvánosságra hozott egy videót, amin arra szólítják fel azokat a muszlimokat, akik nem tudnak Szíriába utazni, hogy Franciaországban kövessenek el támadásokat. Azt nem tudni, a video mikor készült, írja az al-Arabíja.

    A BBC szerint az is elterjedt a Twitteren, hogy az Iszlám Államhoz tartozó Al-Hayat Media vállalta a támadások elkövetését, de úgy tűnik, hogy egy korábbi videót vettek elő újra, vagyis hivatalosan továbbra sem vállalta senki a merényleteket.

  • Nehéz perceket élt át péntek éjszaka Antoine Greiezmann, az Atlético Madrid francia futballistája. Mint a Twitter-üzenetéből kiderült, a testvére is ott volt a Bataclanban történt vérengzésnél, de szerencsére neki nem esett baja.

    „Hála Istennek, hogy a nővérem ki tudott szabadulni a Bataclanból. Imádkozom az áldozatokért és a hozzátartozókért”

  • Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik segítőjét, egy montenegrói férfit vettek őrizetbe a napokban Bajorországban, jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság. Az ausztriai Salzburg és a bajor tartományi főváros, München közötti autópályán állították meg néhány napja, és a kocsiban találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba tartott. A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat. (MTI)

  • Hollande azt mondta, hogy a következő napokban egész Párizsban járőrözni fognak a katonák is az utcákon. A francia kormány péntek este 1500 katonát küldött az utcákra.

  • Francois Hollande francia köztársasági elnök délelőtt bejelentette, hogy az Iszlám Állam követte el a legalább 127 áldozattal járó pénteki terrortámadásokat Párizsban. A rendőrök még szombaton is helyszíneltek több helyszínen, de hat helyszín egyikét már elhagyták, a Le Petit Cambodge étteremnél virágokat és mécseseket helyeztek el az emberek.

  • Laurent Fabius francia külügyminiszter azt mondta, hogy a támadások is mutatják, hogy minden korábbinál fontosabb összehangolni a terrorizmus elleni harcot. (Reuters)

  • Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 tévécsatornán jelentette be: a vasárnapi budapesti magyar-norvég focimeccs biztonsági kérdéseiről már tárgyal a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium. Az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót.

  • Francois Hollande a kormány válságtanácskozása után azt mondta, az Iszlám Állam fegyveresei követtek el „háborús cselekményt". A 127 áldozattal járó támadásokat külföldről szervezték meg, de voltak Franciaországban is segítőik. Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és azt is bejelentette, hogy a rendőrök mellé kirendelt katonák is még napokig biztosan az utcákon maradnak.

    Francois Hollande az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Párizsban, 2015. november 14-én.
    Francois Hollande az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Párizsban, 2015. november 14-én.
    Fotó: Pool

    Egységre, összefogásra és hidegvérre szólított fel. Kíméletlen válaszlépéseket ígért, azt mondta, minden erejükkel lépni fognak.(Reuters)

  • A dolgot sajnos nehezíti, hogy az események hatására összeomlott a párizsi véradóhálózat, a Don Du Sang honlapja - írja a BBC.

  • cikkünk a témában:

    Magyarország védelmét meg kell erősíteni, és válaszolnunk kell erre a szörnyűséges terrortámadásra

    Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a párizsi mészárlásra reagálva szombat reggel Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.  Itt ismertették a nemzetbiztonsági kabinet szombat hajnali, rendkívüli ülésén elhangzottakat. Ezen az üleésen többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György belbiztonsági tanácsadó és a biztonsági szervezetek vezetői vettek részt.  A döntéseikről ebben a cikkben lehet olvasni.

    Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportjának rendkívüli ülésén 2015. november 14-én kora reggel.
    Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportjának rendkívüli ülésén 2015. november 14-én kora reggel.
  • Elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett, 26., tisztújító kongresszusát - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szombaton.

  • A párizsi merényletek miatt a magyar kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.

  • Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök rendkívül brutális bűncselekménynek minősítette a történteket, amelyek magán viselik a terrorista támadás minden jelét - írja az MTI.

    A cseh titkosszolgálatok is megtették az ilyenkor szükséges óvintézkedéseket, a cseh hatóságok pedig azonnal megszigorították az üzletközpontok, a repülőterek és a prágai francia nagykövetség őrzését is.

  • A cseh köztársasági elnök véleményét szóvivője a Twitteren közölte szombaton - írja az MTI. Az államfő közölte:

    Mély szomorúsággal és leírhatatlan felháborodással vettem a hírt a párizsi terrortámadásokról.

    Hozzátette: a párizsi merényletsorozat undorító bűncselekmény, és azt bizonyítja, hogy Európának fel kell készülnie a nehéz időkre.

  • Belgiumban szombat reggel összeült a nemzetbiztonsági tanács, de a terrorfenyegetés szintjét egyelőre nem emelik - idézi az MTI a belga hírügynökséget.

    A Fenyegetéstértékelési Elemző Testület mérlegeli a felmerült kockázatokat, folyamatos kapcsolatban áll a párizsi belga nagykövetséggel, és a nagyobb rendezvények környékén fokozott éberséget javasol. A külügyminisztérium azt is tudatta, hogy nincs tudomása arról, hogy az áldozatok között lennének belga állampolgárok, ugyanakkor az ott lévőket, vagy a Párizsba készülőket fokozott óvatosságra inti. Belgium vezető politikusai, a jelenlegi és az előző miniszterelnök, Vallónia és Flandria kormányfője is megdöbbenésének adott hangot, valamint együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia népet.

  • A rendőrség újra megnyitotta az egyik támadás helyszínét a Le Carillon étterem körül. Többen már virágokat, mécseseket helyeztek el az épület mellett. A Rue Alibert-nél legalább 12 embert lőtt le egy támadó.

    000 Par8328738
    Fotó: Kenzo Tribouillard
  • Egy francia újságíró videózta le támadást és a pánikot a Bataclannál. Megrázó képek, itt.

  • Tart a francia kormány válságtanácskozása, közben pedig Angela Merkel német kancellár is bejelentette, hogy összehívta szombatra a kormány rendkívüli ülését a párizsi támadások után. Azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy segítsenek Franciaországnak a terroristák elleni harcban. David Cameron brit miniszterelnök is válságtanácskozást hívott össze.

  • Francia ügyészségi források szerint legalább 128 áldozata, és 99 súlyos sérülje van a támadásoknak. Rendőrségi források nem sokkal korábban még legalább 127 halottról, és összesen 180 sérültről beszéltek, akik közül 80-an voltak súlyos állapotban.

    2015-11-14T075928Z 568602428 LR1EBBE0M6T6K RTRMADP 3 FRANCE-SHOO
    Fotó: Charles Platiau
  • Bár azt még senki sem tudja, hogy az Iszlám Állam fegyveresei követték-e el a péntek éjszakai párizsi mészárlást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-nek adott telefonos interjújában végig az Iszlám Állam és a többi terrorszervezet elleni harc fontosságát hangsúlyozta. 

  • A köztársasági elnök ezt a levelet küldte el François Hollande-nak:

    Tisztelt Elnök Úr!

    Mély megrendüléssel értesültem azokról a brutális merényletekről, melyek során tegnap este száznál is több polgári személy vesztette életét Párizs városában.

    Engedje meg, hogy az egész magyar nép nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk.

    A megrázó híreket olvasva kötelességemnek tartom, hogy újból megerősítsem: határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától. Hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak.

    E nehéz órák során lélekben valamennyien ott vagyunk Elnök Úrral és a baráti Franciaország népével, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

    A legmélyebb nagyrabecsüléssel:

    Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

  • A francia hatóságok arra kérték a párizsiakat, hogy lehetőleg maradjanak otthon, amíg biztosan meg nem erősítik, hogy minden pénteki támadó meghalt. Többen ennek ellenére is elindultak például a piacra, írja a BBC. A Guardian szerint nyolc támadó volt, akik mind meghaltak, de az esetleges segítőiket még nagy erőkkel keresik a hatóságok.

    Azt már korábban bejelentették, hogy minden iskola és egyetem zárva tart szombaton, emellett a sporteseményeket sem tartják meg, de a párizsi Disneyland is közleményben jelezte, hogy nem nyit ki szombaton. Együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak.

  • Az európai országok titkos szolgálatai régóta attól féltek, ami Párizsban történt péntek este: párhuzamosan zajló, gépfegyverekkel és öngyilkos merénylőkkel elkövetett támadások, több zsúfolt helyszínen, egy fontos európai város központjában, mondta Damian Grammaticas, a BBC elemzője. Szerinte ezt a taktikát már többször használták korábban támadók, például hét éve Mumbai-ban, és más Európán kívüli városokban is.

  • A védelmi tanács ülése kilenc után kezdődött meg a francia elnöki palotában. Francois Hollande elnök, Manuel Valls miniszterelnök és a legtöbb miniszter mellett a titkos szolgálatok, a rendőrség és a hadsereg vezetői is részt vesznek a tanácskozáson.

  • Franciaország tegnap megismerte azt, amiben mi Szíriában öt éve benne élünk, mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök az Europe1 újságírójának. Aszad szombaton négy francia képviselő küldöttségét fogadja majd. (Le Figaro)

  • A BBC tudósítójának Londonból Párizsba tartó vonatán alig van néhány ember, pedig tele kellene lennie, de sokan nem indultak el az előre lefoglalt útra.

  • Kína kész csatlakozni Franciaországhoz és a nemzetközi közösséghez a biztonsági együttműködés erősítése és a terrorizmus elleni harc érdekében - mondta Hszi Csin-ping Francois Hollande-nak telefonon szombaton, a párizsi merényletek után. A kínai elnök elítélte a péntek éjjeli támadásokat, majd részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

    Kína mindig is ellenezte a terrorizmus minden formáját, és együtt akar működni Franciaországgal és a nemzetközi közösséggel, hogy fokozzák a biztonsági együttműködést, küzdjenek a terrorizmus ellen, és garantálják minden ország népének a biztonságát!

  • A Le Figaro szerint összesen nyolc támadó halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. A francia lap összesítése szerint a hat helyszínen összesen legalább 122-en haltak meg, de a CNN 153 halottról ír. A francia lapok szerint a Bataclan koncertteremben legalább 82 áldozat volt, a CNN szerint viszont 110 áldozat is lehet. Több mint 200-an megsebesültek.

  • Az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a pénteken történteket a Vatikán. Federico Lombardi szóvivő közleménye szerint a pápával és a béke híveivel együtt a lehető legélesebben elítélik a támadásokat.

  • Megerősített biztonsági intézkedéseket vezettek be több amerikai nagyvárosban a Párizsban elkövetett terrortámadások után. Az intézkedések elsősorban New Yorkra, Bostonra, Miamira, Chicagóra, Los Angelesre terjednek ki- írja az MTI.

    Bill de Blasio, New York polgármestere pótlólagos erőket irányított Franciaország állandó ENSZ-képviseletéhez, főkonzulátusához és számos más francia érdekeltség irodájához. Fokozott készültségbe helyezték a New York-i terrorelhárítás rendőrségi irányítóközpontját, valamint más, hasonló feladatú különleges egységeket. New York belvárosában, Manhattanben megerősítették a rendőrjárőröket, a híres Times Square-en is nagy a rendőri jelenlét. Hasonló biztonsági és elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be Bostonban, Miamiban, Chicagóban és Los Angelesben. Ez utóbbi városban tucatnyi közösségi rendezvényt megerősített rendőri felügyelet mellett tartottak meg.