Fontosabb részletek

Percről percre Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Percről percre közvetítésünk

  Itt folytatódik ->>>>

 • A belga közszolgálati tévé máris cáfolta a belga RTL értesülését, miszerint a nyolcadik terroristát tuszkolták volna a rendőrségi furgonba Molenbeekben. Ilyenkor mit tehet az online újságíró? Hátradől, és vár egy autentikus forrásra.

 • Kiderült, hogy a belga rendőrség a molenbeeki razzia során a 26 éves Abdeslam Salahot kapta el. Egyik bátyja, Ibrahim a boulevard Voltaire-en robbantotta fel magát péntek éjjel, a másik testvérét elkapták. Ő volt az, aki a Bataclan elé gördülő Volkswagent vezette; a rendőrök órákkal a terrortámadás után igazoltatták őt a belga határhoz közel, de elengedték, mivel akkor még nem került képbe.

 • Egy közelebbről meg nem nevezett török hivatalos személyre hivatkozik a Guardian, amikor azt írja, hogy a törökök kétszer is jeleztek a francia hatóságoknak az egyik öngyilkos merénylővel kapcsolatban. A 29 éves Omar Iszmail Mostefai-ról van szó, ő volt az első a merénylők közül, akit a franciák megneveztek. Megtalált ujjak lenyomatai alapján azonosították, a Bataclannal robbantotta fel magát.

  Mostefai 2013-ban Franciaországból érkezett Törökországba a Guardian forrása szerint, és egy tavalyi nyomozás során került a törökök látókörébe. 2014 decemberében és aztán 2015 júniusában is jelentettek Mostefairól a törökök a franciáknak, választ azonban nem kaptak tőlük, írja a Guardian.

  A francia titkosszolgálatok is ismerték Mostafait, ugyanis 2010-ben olyan mecsetbe járt, amelyről tudták, hogy radikális kapcsolatokat ápol. Úgy tudták, hogy 2013-ban Szíriába utazott, feltehetően akkor került Törökországba, és figyeltek fel rá a török hatóságok.

 • A brüsszeli Molenbeek negyedben a párizsi támadások gyanúsítottjait keresik a rendőrök – tudta meg az AP.

  A helyszíni jelentések szerint a területet a kommandósok lezárták, és legalább 100 rendőr vesz részt az akcióban. Szemtanúk lövésekről és egy letartóztatásról számoltak be. Az akció jelenleg is tart a belga fővárosban.

 • Franciaországban vasárnapról hétfőre virradóra 168 razziát tartott a francia rendőrség. 104 embert helyeztek háziőrizet alá, 23-at letartóztattak, 31 fegyvert lefoglaltak – jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

  A tárcavezető közölte, hogy az akcióban senki sem halt meg, de nagyon fontos lépést tettek a további terrortámadások megelőzésére. Lyonban egy helyszínen rakétavetőt, kalasnyikovokat, automata pisztolyokat és golyóállómellényeket foglaltak le.

 • Brüsszel Molenbeek negyedét megszállták a rendőrök. A helyszínen lövéseket hallottak, és a kommandósok kiürítették a területet. Az AFP információi szerint 100 rendőr tartózkodik a helyszínen, és egy embert már letartóztattak.

 • Ibrahim al-Dzsafari iraki külügyminiszter

  aki vasárnap azt állította, az iraki titkosszolgálat előrejelezte, hogy Franciaország, az USA és Irán ellen terrortámadások készülődnek, és az ezekről szóló információkat át is adták az érintett országoknak. részleteket nem árult el, és a külügyminisztérium sem kívánta kommentálni a miniszter kijelentését. (Ynet)

 • Az AP híre szerint a belga állampolgár, marokkói származású Abdelhamid Abaaoudot azonosították a terrorcselekmények vezetőjeként. A férfit már több terrorcselekménnyel kapcsolatba hozták, például amikor egy januári verviersi lövöldözésben két ember is meghalt. Korábban dzsihádista sejtek vezetőjeként azonosították. 

  bf16f4a3-85f4-449c-affc-3c93bdb67b24-1020x612
 • Az újabb merénylőt, akit azonosítottak, a Bataclannál robbantotta fel magát, és Samy Amimournak hívják. 1987. október 15-én Párizsban született, és a BBC szerint Drancy északkeleti külvárosában lakott, a Guardian szerint viszont Bobigny-ban. Az AP a francia ügyészségre hivatkozva azt írja, hogy őt 2012-ben már gyanúsították terrorizmus vádjával. 

  Korábban már azonosították Ahmad Al Mohammadot, aki a foci stadionnál végzett magával, és akinél olyan útlevelet találtak, ami szerint 1990. szeptember 10-én született a szíriai Idlibben. Ő az, akiről korábban elterjedt, hogy október elején érkezett Európába Görögországon keresztül, de most a Reuters azt írja, hogy valójában ez nem bizonyítható, ugyanis a nála talált útlevél, ami alapján feltételezték a származását, hamisítvány.

 • Barack Obama amerikai elnök arra kéri Oroszországot, hogy összehangoltan vegyen részt az Iszlám Állam elleni szíriai háborúban. 

  A stratégiai céljaink hasonlók Oroszországgal az Iszlám Állami harcban, de sokban eltérnek a megoldásaink

  – mondta Jurij Usakov orosz külügyi tanácsadó újságíróknak, amikor a találkozóról és az orosz-amerikai célokról kérdezték.

  Obama elnök közölte: megduplázzák az erőfeszítéseiket, hogy legyőzzek a szélsőséges szunnita terrorszervezetet. Egy munkaebéden Vlagyimir Putyin orosz elnöktől azt kérte, hogy Moszkva segítse elő azt, hogy a szíriai átalakulás átlátható legyen és a katonai akciókban szorosabban működjön együtt az Egyesült Államok vezette koalícióval.

  Vlagyimir Putyin együttműködéséről biztosította amerikai kollégáját. Sürgősnek és fontosnak nevezte az Iszlám Állam elleni szíriai háborút.

 • Nem csak a franciául értőknek lehet érdekes ez a valamivel több mint négyperces videó, amit a Le Monde tett közzé. Térképekkel, élő bejátszásokkal mutatják be kronologikusan, hogy mi történt pénteken. A videón a lövések zaja is hallható.

   

 • Csendben vannak, írják, de közben ezt mindenkinek elmesélik. A Demokratikus Koalíció ugyanis kiadott egy közleményt, hogy a parlament hétfői és keddi munkájában nem vesz részt, hanem inkább csendben van. A lógást így magyarázzák: "a péntek éjszakai tragédia sokkja után minden európai embernek szüksége van az elmélyülésre. A Demokratikus Koalíció, miként Gyurcsány Ferenc pártelnök szombaton elmondta, ezekben a napokban távol tartja magát a belpolitikai vitáktól."

 • Jó, ez mondjuk csak a Revolting Syrian twitter tulajdonosáé, de akkor is kellően szarkasztikus és IGAZ:

  Élnek rokonaim Rakkában, akik azt mondják, alig több mint egy év alatt 15 országból bombázták őket, mégis tart még a megszállás.

 • A francia hatóságok vasárnapról hétfőre virradóra 150 helyen razziáztak országszerte. Egy Lyonhoz közeli helyszínen több fegyvert is találtak. Köztük pisztolyokat, Kalasnyikovokat és egy rakétavetőt foglaltak le – írja a Sky News.

  A rendőrség öt embert vett őrizetbe. További részleteket viszont nem árultak el.

 • Manuel Valls francia miniszterelnök tartott reggel sajtótájékoztatót, melyen bejelentette:

  Tudomásunk volt arról, hogy terrortámadások készülnek, és arról is, hogy jelenleg is folynak előkészületek további akciókra – nemcsak Franciaország, de más európai államok ellen is.

  A miniszterelnök elmondta, hogy a rendkívüli állapot adta jogi lehetőségeket felhasználva állítják elő mindazokat, akiknek bármi közük lehet a szélsőségesekhez,

  és mindazokat, akik támogatják a köztársaság ellenségeit.

  Valls említette azokat a kritikákat, melyek őt érték, amikor arra figyelmeztette a mostani fiatalokat, hogy „ennek a generációnak együtt kell élnie a terrorizmussal”.

 • A brit titkosszolgálatok hét, a párizsinál kisebb volumenű terrortámadást hiúsítottak meg az elmúlt fél évben – közölte David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

  A kormányfő azt is elmondta, hogy a helyzet miatt megerősítik az elhárítószerveket. Ezért előrehozná a döntést arról a vitatott törvényjavaslatról, amely szélesíteni a hatóságok lehallgatási és fellépési lehetőségeit a terrortámadások ellen.

  „Magammal viszem a gyerekemet is a holnapi francia-angol barátságos mérkőzésre. Nem szólhatnak bele a terroristák az életvitelünkbe” – mondta Cameron.

  A miniszterelnök bejelentette: növelni fogják a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és a főleg lehallgatásokra szakosodott kommunikációs figyelőszolgálat (GCHQ) létszámát; összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg nem egészen 13 ezren dolgoznak.

 • K EPA20151116003
  Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI
  • François Hollande a parlament két házának együttes ülésén fog beszédet mondani Versailles-ben, ez a francia politikában annyira ritka aktus, hogy 1848 óta most harmadjára fordul csak elő.
  • Megkezdődött a G20-ak csúcstalálkozójának újabb tárgyalási napja a törökországi Antalyában
  • Az unió soros luxemburgi elnöke péntekre összehívta a 28 tagállam belügy- és igazságügyi minisztereit, hogy megtárgyalják a biztonsági lépéseket. Ne felejtsük el, a terrorakció legalább két tagállamot érint, és az egyik merénylő lehet, hogy egy Görögországban regisztrált menekült volt.
 • Nicolas Sarkozy volt elnök ontja magából a rendpárti nyilatkozatokat, a radikálisnak tartott embereket verte volna bilincsbe, a bevándorlási politika "újragondolására" szólított fel (amúgy a politikai szótárban újragondolás = "lövésem sincs, mit kéne tenni, de azért szeretnék beszélni róla"), mára pedig ez a meglátás jutott:

  minden embert bűnözőként kell kezelni, aki dzsihadista oldalakra kattint

 • Orbán nem utazik Montenegróba, inkább felszólal a parlamentben

  Most közölte Havasi Bertalan ezt a hírt. Ha emlékeznek, a menekültellenes kampány ötlete is a Charlie Hebdo-merénylet után pattant ki Habony fejéből, kíváncsian várjuk, most mivel áll elő. Amit biztosra veszek: valahogy elő fogja venni a menekülteket a merényletért. 

 • A Blikk megtudta, hogy egy Párizsban élő magyar nő férjét az elsők között mészárolták le a Bataclan-nál. A férfi ugyanis a klub biztonsági vezetője volt péntek éjjel, és a terroristák profi módon először a biztonságiakkal végeztek.  A történtekről már sok szemtanú beszámolt, köztük egy lány, aki halottnak tetette magát, és maga a tulajdonos is.

 • Bár egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik merénylő is a menekülthullámmal érkezett volna Európába, arra viszont van, hogy a főkolomposok francia állampolgárok, az Egyesült Államokban máris kijátszották a menekültkártyát: Robert Bentley alabamai kormányzó kijelentette, hogy egyetlen szíriai menekültet sem hajlandó befogadni, mivel nem akarja, hogy akár a legcsekélyebb esélye is felmerüljön egy támadásnak. Egyébként Alabama eddig sem fogadott be egyetlen menekültet sem, mondjuk az egész Egyesült Államokba is csak összesen 2000 szíriai érkezett az idén. (Fox News)

 • Hétfőre virradóan Párizson kívül Grenoble-ban, Toulouse-ban  a, Calais-ban és a belga határ melletti Jeumont-ban voltak nagyszabású rendőri akciók. Az egyelőre nem túl bőséges információk szerint Toulouse-ban három embert letartóztattak, és fegyvereket is lefoglaltak - pedig ebbe a városba nem a merénylet szálai vezették a rendőröket, hanem egy "általános antiterrorista razzia" keretében fésülték át azt a negyedet, ahol a 2012-es toulouse-i al-kaidás merénylő is származott.  (Guardian)

 • A francia rendőrségnek van egy "fiche S" (kb.: S-karton) nevű nyilvántartása, melyben az olyan potenciális radikálisokról gyűjtenek adatokat, akiket nem kell megfigyelni, de valamiért feltűntek a rendőrségnek. Nos, most kiderült, hogy a Bataclan egyik mészárosa, a francia állampolgár Omar Ismael Mostefai S-kartonját alig egy hónapja, október 12-én frissítették, tehát akkor még nem tűnt fel, hogy bármire is készülődne. (Guardian)

 • Ilyen zajt csaptak Rakkában a francia gépek sugárhajtóművei:

  Közben újabb részletek derültek ki a bombázásról: az Emírségekből és Katarból felszállt 10 Rafaéle vadászbombázót egy E3 AWACS légtérellenőrző-irányító gép vezette a célpontok fölé, a gépek üzemanyagtartályát egy C-135FR töltötte újra. 

  És ahhoz képest, hogy egy gyorsan elrendelt, megtorló jellegű válaszcsapás történt, a helyszíni IS-ellenes aktivisták szerint nem voltak civil áldozatok. Viszont az Iszlám Állam még az éjjel közölte, hogy soraiból sem sikerült senkit kilőni, a bombák csak elhagyott épületeket találtak el. (via Conflict News, Reuters, Guardian)

 • Húsz bombát dobtak a franciák az Iszlám Államra

  A francia védelmi minisztérium közleményben elárult néhány részletet a vasárnap esti szíriai bombázásról.

 • Ezt nem más jelentette ki, mint David Cameron brit miniszterelnök. Éppen ezért fokozná a légi csapásokat Szíriában, hogy elpusztítsák az Iszlám Államot "egyszer és mindenkorra". (Telegraph)

 • Noha az Iszlám Állam nyilvánvalóan szeretne a párizsihoz hasonló támadást végrehajtani az Egyesült Államok területén is, ahhoz nincs elég kapacitása - jelentette ki  Antalyában Ben Rhodes amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN szerint.

  Rhodes kijelentette, hogy a kormányzathoz nem jutott el olyan információ, amely szerint az Egyesült Államoknak jelenleg "konkrét és hiteles fenyegetéssel" kellene szembenéznie, de a biztonsági szerveket ennek ellenére fokozott készültségbe helyezték. Rhodes szerint nagy különbség az európai és az amerikai biztonsági helyzet között, mert amíg az "öreg kontinensre" ezerszámra tértek vissza a Szíriát megjárt harcosok, addig az újvilág esetében James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója egy korábbi nyilatkozatában csak mintegy 40-re becsülte ezek számát.

 • A francia rendőrség kéri ezt "az áldozatokra és a családjukra való tekintettel". Christiane Taubira igazságügyi miniszter is ráerősített erre, és kéri, hogy tartsa mindenki tiszteletben az áldozatok emberi méltóságát, ne tegyen közzé senki képeket holttestekről.

 • 19 óra 50 perctől 20 óra 35-ig tartott a francia bombázás Szíriában - közölte a francia védelmi minisztérium. A 10 bombázó az Amerikai Egyesült Államokkal együttműködve hajtotta végre az akciót, a gépek az Egyesült Arab Emirátusok és Jordánia felől érkeztek. (Le Figaro)