Géza
-12 °C
-4 °C

Tévedésből rabolhatták el a líbiai szerb nagykövetség munkatársait

2015.11.13. 11:24

Összekeverték Ukrajnát és Szerbiát, ez állhat annak a hátterében, hogy vasárnap elrabolták a líbiai szerb nagykövetség két munkatársát - írja Szerb lapértesülésre hivatkozva az MTI.

Vasárnap délelőtt a líbiai Szabrátábana a szerb nagykövetség küldöttsége éppen Tunézia felé tartott, az egyik autóban a nagykövet és a családja, a másikban a sajtófelelős ült, amikor a támadók megrendeztek egy koccanást. Amikor a sofőr kiszállt, hogy megnézze, mi történt, berángatták egy kocsiba. Aztán megkérték a sajtófelelőst, hogy üljön át hozzájuk, és amikor ez megtörtént, elhajtottak. Néhány lövés is eldördült, egy líbiai kísérő meg is sérült.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap úgy értesült, hogy az emberrablók két líbiai állampolgár szabadon bocsátását követelték a nagykövetség munkatársaiért cserébe. A közelmúltban azonban nem Szerbiában, hanem Ukrajnában fogták el a két líbiait, akiknek a szabadságáért követték el az emberrablást. Egy szerb tárgyalócsoport próbált az elkövetőkkel tárgyalni, mivel azok a a szerb nagykövetnek nem hitték el, hogy társaik nem Szerbiában vannak. A tárgyalások még folynak.  A túszokat valószínűleg Szabrátában, egy tengerparti házban tartják fogva, a szerb lap szerint azt biztosan lehet tudni, hogy életben vannak.

Líbiának jelenleg két kormánya és két parlamentje van: az egyik, a nemzetközi közösség által elismert kormány és parlament a kelet-líbiai Tobrukban, a másik, el nem ismert pedig a fővárosban, Tripoliban székel, és az ország különböző részei más-más fennhatóság alá tartoznak. A nemzetközi fellépés és a kapcsolatfelvétel is lassan halad a bonyolult belpolitikai helyzet miatt.