Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Ez történt a párizsi terror másnapján

000 Was8981885
2015.11.15. 00:41

Ez történt szombaton:

 • Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este több helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket, amiben 129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 99 sérült állapota pedig még szombat este is kritikus volt. Több mint egy tucatnyi külföldi áldozatot azonosítottak már.
 • Kiderült, hogy a hat helyszín közül a Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az egyik öngyilkos merénylőt, aki így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. Egy másik támadó is csak a kapuknál tudott robbantani. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg, amikor a támadók tüzet nyitottak.
 • Három csoport összehangoltan támadott, közülük az egyik egy fekete Seattal több helyszínen is lövöldözött. Összesen hét terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség. A párizsi főügyész rekonstruálta azt is, hogyan történtek egymással párhuzamosan a pénteki támadások.
 • Az elkövetőkről is egyre több minden derül ki. Egyikük francia állampolgár volt, kisebb bűncselekmények miatt ismerték a hatóságok, de börtönben nem ült. A férfi apját és bátyját is őrizetbe vették szombaton késő este a rendőrök.
 • Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet a görög kormány szerint Görögországban regisztrálták. Görög kormányforrások szerint két támadó is Görögországon keresztül érkezhetett. Állítólag az egyik merénylő holttestének közelében pedig egy egyiptomi útlevelet találtak.
 • A szálak Belgiumba is elvezetnek, ahol három embert őrizetbe vettek Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean kerületében. A belga belügyminiszter azt ígérte, hogy személyesen fogja kézbe venni a kerületet, miután korábban már több terrorcselekmény elkövetőjéről is kiderült, hogy ott járt. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
 • Párizsban és a környékén elvileg egyelőre betiltották a nyilvános demonstrációkat, de az egész országban és világszerte is tartottak megemlékezéseket az áldozatokért. November 13-án mostantól európai gyásznap lesz, hétfőn pedig egész Európában egyperces néma csend lesz.
 • François Hollande francia elnök könyörtelen választ ígért, Manuel Valls miniszterelnök pedig azt mondta, háborúban állnak, amit meg fognak nyerni. A pápa szerint ez már a harmadik világháború része.
 • A nemzetbiztonsági kabinet döntése értelmében megerősített biztonsági intézkedések léptek érvénybe Magyarországon. Fokozott rendőri készültség lesz a magyar-norvég visszavágón. Nemzeti gyásznap lett a vasárnap.
 • Szombat délelőtt egy időre kiürítették a londoni Gatwick repülőtér egyik terminálját, egy férfi gyanús csomagja miatt. Végül őrizetbe vettek egy francia férfit, akinél lőfegyvert találtak.
 • De miért éppen Franciaország? Sorra vettük az okokat, miért Franciaország a terroristák az elsődleges célpontja. Itt pedig öt pont, hogyan is lehetne nekikezdeni a szíriai válság megoldásának.
 • A párizsi eseményekről itt olvashat percről percre>>>