Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az Iszlám Állam terrortámadással fenyegeti az Egyesült Államokat

2015.11.16. 14:43
Egy új videóban a terrorszervezet tagjai magasztalják a párizsi merényletek elkövetőit és új támadásokkal fenyegetnek. A Szíriát bombázó koalíció összes tagjának üzentek, de Washingtont külön megnevezték, mint célpontot.

A párizsihoz hasonló merénylettel fenyegeti Washingtont az Iszlám Állam – írja a Reuters.

A hétfőn megjelent videón a párizsi támadásról készült tévéfelvételek alatt ígérnek újabb akciókat az Iszlám Állam (IS) tagjai. Az Egyesült Államok fővárosa mellett minden olyan országot megfenyegettek, amelyek részt vesznek Szíria bombázásában. A fenyegetést a szélsőséges terrorszervezet egyik iraki ága, a Vilajat Kirkuk adta közre. A videó hitelességet a Pentagon is megerősítette.

Úgy döntöttünk, hogy nem hotelekben, hanem a lövészárkokban tárgyalunk veletek a békéről

– utaltak a videó készítői az októberi Szíriáról szóló béketárgyalásokra.

A terrorszervezet az üzenetben a bombázások befejezésére szolította fel az Egyesült Államok vezette koalíciót. A felvétel azután készülhetett, hogy vasárnapról hétfőre virradóra francia harcigépek 20 bombát dobtak le az Iszlám Állam állásaira és központjaira.

„Nem hinném, hogy fél vállról vennék az IS fenyegetését” – mondta John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Brennan azt is közölte, régen tisztában vannak vele: elkerülhetetlen, hogy a terrorszervezet megkísérel majd egy merényletet az Egyesült Államok területén. A hírszerzőhivatal vezetője szerint mindent megtesznek arra, hogy a terroristák ne járhassanak sikerrel – írja az AP

Idén negyvenkilenc IS-hez köthető terroristát kapcsoltak le az Egyesült Államok elhárítószervei – közölte a CNN-nel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) még júliusban. Az FBI jelentése szerint több tucat amerikai lehet rendszeres kapcsolatban az Iszlám Állammal.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány terrortámadást hiúsítottak meg az Egyesült Államok területén. David Cameron brit miniszterelnök hétfő reggel azt közölte, hogy idén hét támadást előztek meg a brit titkosszolgálatok. Elővigyázatosságból London újabb 1900 embert vesz fel hírszerzőhivatalaihoz.