Egyelőre még nem tudni biztosan, hogy ki volt a menekültek között elvegyült terrorista

2015.11.16. 11:56

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról az emberről, aki az egyik párizsi merénylet elkövetője és szerepe azért is fontos, mert az eddig napvilágot látott hivatalos nyilatkozatok szerint a menekültek közé vegyülve jutott be az unió területére. 

  • A férfi egyike volt azon három merénylőnek, akik a Stade de France stadion közelében robbantották fel magukat.
  • Francois Molins párizsi főügyész hétfőn délelőtt közölte, hogy egyezik a férfi ujjlenyomata azzal az ujjlenyomattal, amit októberben a görög hatóságok regisztráltak, amikor a férfi menekültként az Európai Unió területére lépett. 
  • Ugyancsak a párizsi főügyész közölte, hogy a felrobbant férfi holtteste mellett talált szír útlevél valódiságát még nem tudták megállapítani, azaz lehet, hogy hamis az okmány. 
  • Egyelőre tehát nem tudják, hogy az illető kicsoda és milyen nemzetiségű valójában. A francia France2 közszolgálati televízió egyébként vasárnap este közölte, hogy hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát.
  • Az útlevél a szír állampolgárságú Ahmad Al-Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990 szeptemberében született a szíriai Idlibben. 
  • Tehát az biztos, hogy a merénylő a menekültekkel jött, de arra még nincs 100 százalékos bizonyíték, hogy valójában ő Ahmad Al-Mohammad. De akár ő is lehet. 

A párizsi főügyész hétfői közlése alapján viszont úgy tűnik, hogy a francia hatóságok az öngyilkos merénylő megmaradt ujjaiból vehettek ujjlenyomatot és ezt vetették össze a Görögországban regisztrált férfi ujjlenyomatával, nem pedig az útlevélen talált ujjlenyomatokat.   

A Stade de France stadionnál felrobbantotta magát még két másik öngyilkos terrorista. Egy másik merénylő holtteste mellett találtak egy egyiptomi útlevelet is. (Tehát a stadion mellett összesen két útlevelet találtak: egy szírt és egy egyiptomit.) 

A stadionnál robbantó három öngyilkos merénylő közül egyet sikerült csak eddig azonosítaniuk a hatóságoknak: őt Bilal Hadfinak hívják, Belgiumban élt, és állítólag harcolt az Iszlám Állam soraiban.  • Hírek
  • Hírek