Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Le Monde újságírója szerint egy gyanús csomag miatt léptek a rendőrök.

  • Azt írja a Le Figaro, hogy a párizsi République téri metróállomást evakuálták, és emiatt részletegesen leállt az összes, ott áthaladó metróvonalon a közlekedés. Az érintett vonalak a 3-as, az 5-ös, a 8-as, a 9-es és a 11-es.

    •  a 3-as vonalon a Pere-Lachaise és az Opera között,
    • az 5-ösön a Gare du Nord és a Bastille,
    • a 8-ason a Concorde és a Reuilly-Diderot,
    • a 9-esen az Oberkampf és az Havre Caumartin,
    • a 11-esen pedig a Belleville és az Arts-et-Metiers megállók között nem jár a metró.
  • Reggel a dél-franciaországi Ariège megyében házkutatást tartottak Olivier Corelnél, egy 69 ismert szalafista imámnál, akit több toulouse-i dzsihadistával is kapcsolatba hoztak már, köztük Mohamed Merah-val és Fabien Clainnal. Clain hangja hallható azon a hangfelvételen , amelyen az Iszlám Állam elismeri, hogy a párizsi merényleteket a terrorista szervezet követte el.

    Corel otthonánál Artigat-ban két csendőrségi helikopter, és rengeteg terrorelhárító jelent meg, és még kora délután is tartott a házkutatás. A rendőrségi források egyelőre nem tudták megmondani, bárkit őrizetbe vettek-e. (Le Figaro)

  • Az ágazatot nagyon megviselték a párizsi terrortámadások és a következményeik. Megköszönték a 4 millió eruót, amelyet a kulturális miniszter, Fleur Pellerin felajánlott, de azt mondják, nem lesz elég. A közleményük szerint középtávú tervre van szükség, és a káros hatások minimalizálására 50 millió euróra volna szükségük. A jegyeladások Párizsban a november 13-i merényletek óta 80 százalékkal visszaestek, a második világháború óta nem volt ilyen rossz a helyzet. Az újranyitott színházakban egyharmadával kevesebb a néző. A Prodiss iparági szervezet azt javasolja a tagjainak, hogy decemberben minden egyes eladott jegy után utaljanak egy eurót az áldozatok családtagjait megsegítő alapba. (The Local)

  • Az Eiffel-toronynál még mindig szigorúak a biztonsági intézkedések, fegyveres katonák őrzik. A toronyba fel lehet menni, de rendhagyó módon nincs sor, nemhogy tömeg nincs, csak alig néhányan vannak.

  • Az MTI szerint az olasz rendőrség kedd hajnalban 23 embert őrizetbe vett Rómában a Baobab szálláson. Az eritreai, etióp és marokkói állampolgárokat azért vitték be, mert nem volt náluk semmilyen személyazonosító dokumentum. A Rómában lévő migránsok ellenőrzése a Vatikánban december 8-án kezdődő szent év miatt életbe léptetett biztonsági intézkedéscsomag része.

  • A bolognai ügyészség még hétfőn elrendelte négy, 30 és 40 év közötti marokkói kiutasítását Olaszországból, de köröznek egy ötödik marokkói férfit is. Róla úgy tudják, hogy már elhagyta Bolognát és Irakba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

    A négy, évek óta Bologna közelében élő és dolgozó marokkói állampolgárságú bevándorló az Iszlám Állam fegyvereseit és az öngyilkos merényleteket éltette az interneten, harci technikákat mutattak be, és útmutatásokat adtak erőszakos akciók, merényletek elkövetésére. A bejelentés szerint az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) régóta megfigyelés alatt tartotta őket. (MTI)

  • Hétfő este az intraneten felhívást kaptak a dolgozók, írta olvasónk:

    "A belga hatóságok által Brüsszelre kiadott készültségi szintre való tekintettel kérek minden kollégát, hogy vegyék figyelembe a jelenlegi helyzet bizonytalanságát, és mondjanak le minden, nem létfontosságú, tervezett üzleti utat a belga fővárosba.

    Azok, akik ennek ellenére utaznának és fontos megbeszéléseken vesznek részt, azt tanácsolom, hogy megnövekedett utazási idővel számoljanak a lehetséges biztonsági ellenőrző pontok és más közlekedési fennakadások miatt. Csökkentsék minimálisra a tömegközlekedés igénybevételét, és kerüljék a nyilvános helyeket, ahol sok ember összegyűlik. Rendszeresen vegyék fel a kapcsolatot a kollégákkal és folyamatosan figyeljék a helyi híreket. Végül, hogy szigorúan tartsák be a biztonsági hatóságok által adott utasításokat."

    Olvasónknak több kollégája lemondta a mai Brüsszeli útját, de volt olyan is, aki mégis odautazott.

  • Szakkomentár |
    cikkünk a témában: Dezső András

    Oszama bin Ladent imádja, az Iszlám Államot utálja a bamakói merénylet atyja

    Nem ám olyan egyszerű a terroristák lelke, mint első ránézésre tűnik. A bamakói Radisson Blu Hotel elleni merénylet kitervelőjének tartott Mokhtar Belmokhtar az élő példája annak, hogy a pszichopata őrültek sem mindegyik pszichopata őrülttel találják meg a közös hangot.

  • A miniszterelnök beszédet mondott Szucsouban, a közép-és kelet-európai államok és Kína csúcstalálkozóján. Az MTI szerint azt mondta: "Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve." Orbán szerint a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra,  le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és szembe kell nézni a súlyos következményekkel.

    Megismételte, amit korábban is mondott már: "Nekünk, európaiaknak, el kell ismernünk, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék. Ez talán a lehető legveszélyesebb kombináció." Szerinte a biztonság eddig a pontig megadatott a számunkra, de mostantól határozott lépéseket kellenek a megvédéséhez, az állampolgárok életével együtt.

    Orbán szerint a biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában, és ebből a szempontból Kína szerepe "új megközelítést kap", ugyanis Kínának kulcsszerepe van a globális béke védelmében és a szükséges globális egyensúly fenntartásában. "Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon" - mondta.

  • A legújabb hírek szerint nem egy, hanem három halálos áldozata van a robbantásoknak a Sínai-félszigeti el-Arís városban. Az áldozatok közül ketten rendőrök voltak, a harmadik egy 38 éves bíró volt. Először úgy lehetett tudni, hogy bár a célba vett hotelt a választási bizottság bázisaként használták, a választási bizottsági tagoknak nem esett bántódásuk. (MTI)

  • Kedden az illetékes francia miniszter, Segolene Royal bejelentette, hogy a repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba  tartó szupergyors Thalys vonatokhoz. A kapuk kihelyezését december 20-ig be akarják fejezni. Lesznek más új biztonsági intézkedések is, például a vonatjegyeken rajta kell majd lennie az utas nevének is, akárcsak a repjegyeken, és korlátokat is kihelyeznek majd, hogy a vágányokra már csak az utasok juthassanak ki. Ezen a vonaton sikerült megakadályozniuk szabadságon lévő amerikai katonáknak egy támadást még augusztusban. (The Local)

  • A francia családügyi miniszter, Laurence Rossignol arra bátorította a november 13-i merényletek miatt árvává vált gyerekek családjait, hogy kérvényezzék a gyerek számára a nemzet gyámoltja címet, írja a BBC. Ez az első világháború ideje óta létező státusz azt jelenti, hogy a család állami segítséget, különféle segélyeket és támogatásokat kap a gyerekneveléshez.

  • A francia rendőrség szerint emlékeztet a november 13-i támadásoknál használt robbanóövekre a Montrouge negyedben, egy kukában talált robbanóöv. Az AFP hírügynökség úgy tudja: a gyújtószerkezet azonban hiányzik belőle. Az öv annak a két bizonyítéknak az egyike, amelyet a francia rendőrség nyilvánosan a szökésben lévő Salah Abdeslamhoz kapcsol. A másik egy mobiltelefon, amelyet az általa bérelt kocsiban találtak. A telefon adatai szerint a támadás éjszakáján Salah Abdeslam azon a környéken volt, ahol az övet később megtalálták. Lehetséges, hogy azért nem robbantott végül, mert az öv nem működött, de elképzelhető az is, hogy az utolsó pillanatban meggondolta magát. (BBC)

    • Kedden is a maximális biztonsági riasztás van érvényben Brüsszelben. Az iskolák zárva vannak, sokan otthonról dolgoznak, a tömegközlekedés is nagyrészt áll.
    • Három ember még mindig őrizetben van.
    • A vasárnap óta elfogott 21 emberből 17-et ugyanakkor már elengedtek. 
  • Az egyiptomi állami tévé szerint nem egy, hanem két pokolgép robbant az el-Arís városi egyiptomi szállodánál, amelyről egyelőre biztonsági okokból nem árulják el, hogy pontosan melyik. A CBS nevű egyiptomi tévé szerint a vendégek nagy része választási bizottsági tag volt. Az egyik bomba az épületen belül lépett működésbe. Az első felvételek megrongált bútorokat, üvegszilánkkal borított termeket mutattak. A CBS szerint a második pokolgép egy autóban volt, amellyel neki akartak hajtani a szállodának, de ezt sikerült megakadályozni: a kocsit még a bejárathoz vezető úton felrobbantották. Itt halt meg egy ember, egy katona, hárman pedig megsebesültek. A környéket most tűzszerészek vizsgálják, mert tartanak attól, hogy a merénylők másik robbanószerkezeteket is elhelyeztek. (MTI)

  • Ezt írja most a már halott Abdelhamid Abaaoud-ról és a szökésben lévő Salah Abdeslamról az Österreich nevű osztrák bulvárlap.
    Úgy tudják, a találkozás szeptember elején történt. Úgy tudják, hogy Abdeslam szeptember 9-én Passauból az osztrák Subenbe autózott két útitárrsal együtt, útközben megállították közúti ellenőrzésre, ekkor francia útlevelet mutatott fel. Innen ment aztán tovább Bécsbe.

  • 10 százalékponttal nőtt François Hollande népszerűsége a párizsi terrortámadások után (most 32 százalékon áll), de Manuel Valls kormányfőé is nőtt 7 százalékponttal (így most 43 százalék) az Odoxa kedden közzétett felmérése szerint. 

    A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen januárban elkövetett merénylet után is nőtt Hollande népszerűsége. (Le Figaro)

  • Pokolgép vagy -gépek robbantak kedd reggel egy szállodánál Egyiptomban, a Sínai-félszigeti el-Arís városban, legalább egy ember meghalt - jelentette az egyiptomi állami tévé. A hotelban választási bizottsági tagok szálltak meg az állami tévé értesülése szerint.

    A CBC egyiptomi műholdas hírtévé úgy értesült, hogy egy robbanószerrel megrakott teherautó robbant fel a szálloda bejáratához vezető úton, és nem lehet tudni, hány áldozata van a támadásnak.

    Egyiptomban hétfőn ért véget a második szabad parlamenti választások utolsó szakasza. A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett.

  • Szóval aki arra turistáskodik, az végre betérhet. Hétfőn még zárva volt, de a Le Soir belga lap azt írja, hogy ma már nyitva lesz. 

  • A Le Monde azt írja, hogy a Párizsba tartó repülőgép-foglalások száma 27 százalékkal csökkent a merényletek után. A lap a ForwardKeys adataira hivatkozik, ami az előző év ugyanezen időszakát vette alapul az összehasonlításban. Ugyanakkor ez a visszaesés csak a turizmusban jelent meg, az üzleti utak és a családlátogatások száma nem csökkent. A Le Monde megjegyzi, hogy Párizs a világ egyik leglátogatottabb városa, tavaly 32,2 millió turista volt a francia fővárosban.

  • Felkészültek a magyar hatóságok egy esetleges biológiai terrortámadásra, a katasztrófavédelem például képes a veszélyes anyagokat azonnal felmérni és napi több százezer liter ivóvizet biztosítani - olvasható a Magyar Időkben.

    Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a lapnak elmondta: egy vegyi támadás idején a hatóság azonnal képes lenne országszerte egyidejűleg beavatkozni terepjárókra szerelt mobil laborjaival, amelyeknek eszközeivel több ezer vegyi- vagy sugárzó anyag gyorsan beazonosítható, ennek ismeretében pedig a lakosság védelmében szükséges intézkedések is meghozhatók. Emellett a Fővárosi Vízművekkel közösen kialakított víztisztító modullal akár napi 225 ezer liter szennyezett vagy mérgezett víz ivóvíz-minőségűre tisztítható.

  • Hátizsákba rejtett pokolgép robbant kedd hajnalban Athén belvárosában a Görög Vállalkozók Szövetségének székháza előtt.   A robbanás ablakokat tört be, de személyi sérülést nem okozott. Előtte fél órával névtelen telefonáló figyelmeztette az egyik újság szerkesztőségét a várható detonációra. A rendőrség feltételezése szerint valamelyik belföldi "gerillacsoport" tagjai lehettek az elkövetők. 

  • A Conflict News szerint orosz T-90-es tankok érkeztek a szíriai Aleppóba.

    A tankokról már írt egy kuvaiti oldal is, eszerint a tankokat és az orosz légierőt Latakia és Idlib tartományban vetették be.

  • Hétfő: francia támadások, utazási riasztás az USA-tól

    Párizsnál találtak egy robbanóövet, de még keresik Salah Abdeslamot. Egy embert megvádoltak a belga hatóságok, egy hétig marad a legmagasabb készültség Brüsszelben, de szerdától újra lesz iskola és a metró is jár majd.

  • Péntektől vasárnapig a belgiumi Ghentben tartják a nemzetek szerinti férfi teniszcsapatverseny, a Davis Kupa döntőjét. A kialakult helyzetre tekintettel megerősített biztonsági intézkedéseket vezettek be: a bejáratoknál az eredetileg tervezetnél komolyabb biztonsági ellenőrzéseken kell majd átesniük a dolgozóknak, és a nézőknek is, táskákat és hátizsákokat pedig nem lehet majd bevinni. (Le Soir)

  • Az USA kormánya az amerikai állampolgároknak szóló figyelmeztetést adott ki hétfő este, melyben azt írják: a megnövekedett terrorveszély miatt kockázatos lehet utazni. 

    A figyelmeztetés praktikus tanácsokat is tartalmaz arra az esetre, ha mégis utazna valaki. A tippek alapvetően az amerikaiaknak szólnak, de bárkinek haznosak lehetnek, aki a közeljövőben idegen országba látogat.

    Mindig legyünk éberek közterületen és közlekedési eszközökön, kerüljük a nagy tömegeket, különösen figyeljünk oda ünnepi rendezvényeken. Kövessük a helyi híradásokat, a fokozott biztonsági igényű utazók konzultáljanak a hatóságokkal. Mindenki készüljön fel rá, hogy előfordulhatnak szokatlan biztonsági intézkedések. Maradjunk kapcsolatban a családtagjainkkal, és beszéljük meg velük, milyen fórumon tudnak minket elérni vészhelyzet esetén. Az amerikaiaknak azt tanácsolják, regisztráljanak a Smart Traveler Enrollment Programba.

    A figyelmeztetés egyelőre 2016 február 24-ig marad érvényben.

  • Az amerikaiak vezette katonai koalíció a párizsi támadások óta több Iszlám Államhoz köthető katonai célpontot is támadott Szíria és Irak területén. Hétfőn az USA A-10 Warhog és AC-130 Specter Gunship típusú gépekkel a terrorszervezet 280 olajszállító kamionját lőtte ki, írja a Business Insider. A támadás előtt "Fussatok azonnal, vagy meghaltok" feliratú cetliket dobáltak ki a gépekből, hogy minimalizálják a civil áldozatok számát. 

    A hétvége folyamán a nyugati erők összesen 16, az ISIS-nek fontos stratégiai pontot bombáztak. Az olajszállítók és olajkitermelők tönkretétele azért fontos, mert az Iszlám Állam legjelentősebb bevételi forrása a feketepiacon értékesített kőolaj. A terrorszervezet gazdasági hátteréről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben. 

  • Körbejártuk Párizsban azokat a helyeket, ahol a terroristák a merényleteket elkövették. Mindegyik helyszínen ugyanazt láttuk: rengeteg megemlékező, több ezer gyertya és virág, illetve sok őrködő rendőr.

    A legtöbb megemlékező a Bataclannál van természetesen, amelynek a környékét éppen most nyitották meg, így az emberek megrendülve körbejárják az épületet, amelynek oldalában még ott éktelenkednek a golyónyomok, illetve elmosódott vérfoltokat is látni.

    Közben ugyanúgy most is zajlik a spontán központi megemlékezés a République téren,ahol több százan voltak este fél kilenckor is. Sokan nemcsak virágokat és gyertyát hoztak, hanem szöveges üzenetet is elhelyeztek.

    Ezek általában ilyenek: A szeretet erősebb a gyűlöletnél, Je suis Paris, Nem félünk. Eléggé megrázó élményt nyújtanak.

  • Az AP szerint a Montrouge-ban talált, detonátor nélküli robbanóöv olyannak néz ki, olyan robbanószerekkel, amilyeneket a párizsi támadásoknál is használtak.