Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A vérengzés kitervelőjének apja: Soha többé nem akarom látni a fiamat!

2015.11.17. 07:50

A belga állampolgár Abdelhamid Abaaoud-t nevezték meg a francia hatóságok a párizsi vérengzések kitervelőjeként. A 27 éves, marokkói származású belga férfit korábbantöbb terrorcselekményért is felelőssé tették, és vaskos aktákat őriztek róla a rendőrségeken.

A francia Courrier International újság előásta egy belga napilap, a Het Laatste Nieuws egyik januári számát, amiben megszólalt Abaaoud apja, a Belgiumban élő Omar Abaaoud. Az apa negyven évvel ezelőtt jött Belgiumba és teljesen le van törve amiatt, amit a fia művel. 

Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud
Fotó: Dabiq

A januári interjúban az apa azt mondta, nagyon szégyelli magát a fia miatt, Abdelhamid az egész életüket tönkretette. "Az isten szerelmére, hogy képes ártatlan belgákat megölni?" - fakadt ki az apja, aki szerint a családjuk mindent Belgiumnak köszönhet.

Az apa - akinek összesen hat gyermeke van - a lapnak elmondta: tönkrement az életük. Ő maga gyógyszereken él, barátoknál húzza meg magát. Arról is beszélt, hogy a belga rendőrök szinte semmit nem mondanak neki a fiáról, de biztos benne, hogy jó okuk van őt felelőssé tenni a terrorcselekményért. 

Az apa azt mondta, negyven évvel ezelőtt jöttek Marokkóból, de keményen megdolgoztak azért, hogy jó életük legyen Belgiumban. Végül lett egy ruhaüzletük, sőt,  Abdelhamid  is kapott egyet. Az apja szerint tényleg jó, "fantasztikus" életük volt Belgiumban, ráadásul  Abdelhamid szerinte jó gyerek volt, akiből jó kereskedő is lett. Akkor változott meg minden egy csapásra, amikor Szíriába ment. "Mindennap megkérdezem magamtól, hogy miért radikalizálódott ekkortól. De soha nem kapok rá választ." Az apja azt is mondta az újságnak, hogy soha nem bocsátja meg azt, amit a fia tett, akit egyébként soha többé nem akar már látni.