Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hét órán át tartott a pénteki támadások kitervelője ellen indított akció

000 ARP4340217
2015.11.18. 13:30

A francia rendőrség kommandósai szerda hajnalban akciót indítottak Saint-Denis-ben, Párizs egyik külvárosában több gyanúsított ellen, akiket összefüggésbe hoztak a pénteki támadásokkal. Az akcióról eddig ezt tudni:

  • Nagyjából fél ötkor kezdődött hajnalban a rendőri akció, miután a terrorelhárítók hírszerzési információk alapján vélték úgy, hogy a pénteki támadások kitervelőjének tartott Abdelhamid Abaaoud is ott tartózkodik.
  • A szomszéd lakók elmondták, hogy lövésekre ébredtek, és nagyjából egy órával később menekítették ki őket az épületből. A rendőrök összesen tizenöt lakót helyeztek biztonságba. A hajnali négy után kezdődött akció nagyjából fél tizenkettő körül ért véget, mert az egyik gyanúsított elbarikádozta magát.
  • Az akcióban két feltételezett terrorista életét veszítette. Az egyik halott egy magát felrobbantó nő, a másik egy férfi, akinek a holttestét az akció végén találták meg, gránát végezhetett vele.
  • Hét embert állítottak elő. A lakásban elfogott három, és a közelben őrizetbe vett két gyanúsított mellett további két embert fogtak el a rendőrök. Egyikük a lakás tulajdonosa lehet, akiről úgy tudni, hogy korábban nyolc év börtönre ítélték. A francia ügyészség egyelőre nem akart bővebbet mondani, azt mondták, beazonosításuk még folyamatban van.
  • Bernard Cazeneuve belügyminiszter és François Molins párizsi főügyész nyilatkozataiból az olvasható ki, hogy Abaaoud valószínűleg nem került rendőrkézre, de egyelőre semmit sem erősítettek meg.
  • Az akcióban összesen 110 rendőrségi kommandós vett részt. A hatóságok megerősítették, hogy az akció során öt rendőr is megsérült, a BFMTV szerint viszont egy hatodik sebesült rendőr is lehet.
  • Az akcióban meghalt a rendőrségi kommandó, a Raid Diesel nevű kutyája. A közösségi médiában már terjed a #jesuischien (kutya vagyok) hashtag a hétéves malinois (belga juhász) rendőrkutya emlékére.
  • A lakást állítólag többen is használták, utoljára két férfit és egy nőt láttak a helyiek. A nőt többen látták már a környéken máskor, a két férfi pedig Belgiumból érkezhetett.

Az eseményekről itt olvashat percről percre>>>