Géza
-12 °C
-4 °C

Orosz és francia csapás az Iszlám Állam ellen: 33 dzsihadista halt meg

2015.11.18. 12:08 Módosítva: 2015-11-18 13:17:59

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint az elmúlt három napban az Iszlám Állam legkevesebb 33 dzsihadista fegyverese halt meg Szíria északi részén a francia és az orosz légierő bombázásaiban, amikben fegyverraktárakat, laktanyákat és ellenőrző pontokat támadtak az Iszlám Állam fővárosának tartott Rakkában és környékén.

Az OSDH igazgatója szerint azért csak ennyien haltak meg a légicsapásokban, mert a dzsihadisták elővigyázatossági lépéseket tettek, csak a raktárak és a laktanyák környékén vannak őrök, legtöbben az ellenőrzőpontoknál haltak meg. Szerinte a dzsihadista külföldi harcosok családjai közül már sokan elhagyták Rakkát és Moszulba menekültek.

Miután kiderült, hogy valóban pokolgép robbant az Egyiptom felett lezuhant orosz gépen, és pénteken egyszerre több helyszínen merényletet követtek el Párizsban, Oroszország és Franciaország megsokszorozta légicsapásait Szíriában. Mint ismert, mindkét terrorakcióért az Iszlám Állam vállalta felelősséget.

Eközben kiberháborút indított az Iszlám Állam ellen az Anonymus nevű hekkercsoport is, legfrissebb bejelentésük szerint több mint 5500, az Iszlám Államhoz kötődő Twitter-profilt sikerült feltörniük és elérhetetlenné tenniük. Publikálták az Iszlám Államhoz köthető weboldalak, sötétweb-oldalak, Twitter-, Tumblr- és Facebook-profilok, valamint a webszerverek adatait. Több száz közösségimédia-profil és honlap adatait hozták nyilvánosságra, és sikeres túlterheléses támadásokat indítottak.

Törökország pedig arra készül, hogy Washington segítségével teljesen lezárja Szíriával közös határát annak érdekében, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló egyik határszakaszon a fegyveresek beszivárgását az országba. John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentése szerint egy 98 kilométeres határszakaszról van szó, amit megtisztítanának a dzsihadistáktól. Ugyanakkor Törökországnak más céljai is vannak, ugyanis a határ túloldalát a Kurdisztáni Munkáspárt szíriai ága ellenőrzi, Törökország pedig attól tart, hogy a kurdok egy önálló államot hozhatnak létre a térségben.