Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Németország is átélte a terrorparát

2015-11-17T205406Z 1169162957 LR2EBBH1M1WMB RTRMADP 3 SOCCER-FRI
2015.11.18. 00:58 Módosítva: 2015-11-18 01:57:09
 • Kedden este szabályos rendkívüli állapot lépett életbe Hannoverben. Este negyed nyolckor terrorfenyegetésre hivatkozva váratlanul lezárták a hannoveri stadiont, ahol másfél órával később kezdődött volna a német-holland barátságos mérkőzés. Az eseményen meg akartak emlékezni a párizsi terrortámadások áldozatairól is.
 • A hannoveri rendőrség és a német belügyminisztérium közlése szerint nagyon komolyan vehető jelzést kaptak egy külföldi titkosszolgálattól arról, hogy a stadionban valakik robbantásos merényletre készülnek.
2015-11-17T192603Z 1543517231 LR2EBBH1HZ4IK RTRMADP 3 SOCCER-FRI
 • A dolog azért is nyugtalanító volt, mert a mérkőzésen részt akart venni Angela Merkel német kancellár és a német kormány több tagja. Merkel gépe ugyan landolt Hannoverben, de a kancellár azonnal vissza is fordult Berlinbe.
 • A stadionban ebben az időben még főként csak újságírók és fotósok tartózkodtak, de a rendőrség távozásra szólított fel a stadion mellett gyülekező közel ezer embert is, akik a párizsi terrortámadások áldozataira akart emlékezni.
 • A városban mindenütt gépfegyveres rendőrök járőröztek. Több villamosjáratot leállítottak, egy másik rendezvény is elmaradt, miközben egy másik nagy koncertet megtartottak. A rendőrség arra szólította fel az embereket, hogy mindenki maradjon otthon. Több gyanús csomagot is találtak különböző helyszíneken, de egyikben sem volt robbanóanyag.
2015-11-17T194302Z 1597378796 LR2EBBH1IRFJG RTRMADP 3 SOCCER-FRI
 • A hannoveri pályaudvaron utasok szóltak rá egy IC-ről leszálló utasra, hogy a csomagját a vonaton felejtette, de a férfi elmenekült. A csomagban a röntgen kábeleket, nyomtatott áramkört és egy mobiltelefont mutatott ki. Mivel nem lehetett megállapítani, hogy igazi bombáról vagy csak bombának álcázott szerkezetről volt szó, ezt a tűzszerészek a helyszínen robbantották fel. Ez a csomag sem tartalmazott robbanóanyagot.
 • Az este folyamán senkit nem vettek őrizetbe, nem találtak semmit. Egyelőre nem tudni, hogy ezzel valóban sikerült elejét venni egy igazi terrorcselekménynek, vagy az akció kitervelőinek célja csak a hatóságok éberségének tesztelése és a zavarkeltés volt, hogy a civil lakosság és a hatóságok is megtapasztalják a terror fenyegetését. A német rendőrség őrizetbe vett hét embert Aachen közelében még napközben, de aztán bejelentették, hogy szabadon engedik őket.
 • Közben egy térfigyelő videofelvétele is megerősítette, hogy volt egy kilencedik támadó is Párizsban pénteken. Őt most a szintén szökésben lévő Salah Abdeslamhoz hasonlóan keresi és próbálja azonosítani a francia rendőrség. A férfi Abdelsammal együtt a több helyszínen is egy fekete Seatból lövöldöző háromfős csoport tagja lehetett.
 • A nagy erőkkel keresett Salah Abdeslam kihallgatott, de hétfőn elengedett fivére, Mohamed Abdeslam azt tanácsolja testvérének, hogy adja fel magát a rendőrségnek. Salahról egyre több minden derül ki, így vallottak a merénylő segítői: „Salah kissé idegesnek tűnt”.
 • Franciaországban több fontos nyomot is találhattak a rendőrök kedden. Az egyik támadó mobilja kerülhetett elő a Bataclan koncertteremhez közeli egyik kukából. Emellett megtaláltak egy olyan fekete Renault Cliót is Párizsban, amelyet a rendőrök szerint a pénteki merényletek előkészületei során használtak. A kocsiban Kalasnyikovok lehettek. A merénylőknek volt egy lakásuk Párizs egyik peremkerületében, egy másikban pedig is kivettek két hotelszobát, ezeket is átkutatta a rendőrség.
000 ARP4339121
 • Egy francia dzsihadista, Fabien Clain hangja hallható azon a hangfelvételen, amelyen az Iszlám Állam elismeri, hogy a párizsi merényleteket a terrorszervezet követte el.
 • Egy bombariadó miatt délután megint lezárták az Eiffel-tornyot, de este fél kilenckor újra megnyitott Párizs egyik legismertebb jelképe.
 • François Hollande francia elnök jövő kedden Barack Obamával találkozik Washingtonban, majd csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal Moszkvában az Iszlám Állam elleni egységes fellépésről. Franciaország hivatalosan is kérte az EU összes tagállamának segítségét a párizsi terrortámadások miatt, amire mindenki igent mondott. Itt azt is leírtuk, mi az a négy dolog, ami megváltozik a párizsi terror miatt.
 • A franciák megint légi csapásokat mértek az Iszlám Állam kvázifővárosára, Rakkára. Az oroszok is elkezdték bombázni az IS-t, miután bebizonyosodott, hogy az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállítógépen terroristák bombát robbantottak. Putyin kiadta a parancsot, hogy az orosz hadsereg lépjen a legszorosabb kapcsolatba a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozóval.
000 Par6890154
 • Az Anonymous hekkercsoport bejelentette , hogy több mint 5500, az Iszlám Államhoz kötődő Twitter-profilt sikerült feltörniük. A szervezet háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen, miután azok magukra vállalták a 129 emberéletet követelő párizsi terrorakciót.

 

A történéseket  percről percre itt olvashatja vissza>>>