Bernadett
0 °C
4 °C

Szorul a hurok a főmerénylő körül?

2015-11-18T052800Z 1555097215 LR2EBBI0F5JP5 RTRMADP 3 FRANCE-SHO
2015.11.18. 06:26
Folyik a hajsza a párizsi merényletek főszervezője után, aki egy lakásba szorult be a párizs melletti Saint Denis-ben. Abdulhamid Abaaoud mellett két-három társa lehet elbarikádozva a párizs melletti település egyik lakásában. A rendőri akció közben állítólag egy öngyilkos merénylő nő felrobbantotta magát. Egy járókelőt halálos lövés ért.

Hajnal óta folyamatos lövöldözést hallani Párizs külvárosában, Saint Denis-ben – jelenti a  BBC. A rendőrség állítólag a pénteki, 129 halálos áldozatot követelő merényletsorozat egy újabb elkövetőjével folytat tűzharcot.

Az Iszlám Államhoz (IS) köthető elkövetők kilencedik tagjának elfogásához a rendőrség Saint Denis-ben lezárta a Jaen Jaures tér körüli utakat is. 

A rendőrség arra kéri a lakókat, hogy maradjanak otthonaikban az akció idején. Ennek ellenére egy járókelő már életét vesztette, amikor találat érte – közölte a francia BMFTV.

A rendőrség szerint Saint Denis-ben a pénteki merényletek fő szervezőjét, Abdelhamid Abaaoudot próbálják elfogni

– írta a Reuters.

A rendőrség szerint legalább kettő, merényletekben közvetlenül részt vevő személy lehet még, akik még mindig szökésben van a pénteki terrortámadás után.

Hét terrorista már halott, ötöt azonosítottak: közülük négy francia állampolgár, egy pedig az ujjlenyomata alapján azonos azzal, akit októberben Görögörszágban regisztráltak menekültként.

A reggeli lövöldözések mindössze 1200 méterre vannak a Stade de France-tól, a stadiontól, ahol a pénteki merényletsorozatban három öngyilkos merénylő is felrobbantotta bombáját.

A szerda hajnali akció nem csupán rövid tűzváltás volt, reggel hatkor már másfél órája lehetett hallani a lövéseket. A rendőrség hangsúlyozza, hogy nem újabb terrortámadásról, hanem annak megelőzéséről van szó. A Bmftv.com egy szemtanú felvételét is bemutatta a negyedben hallható lövöldözésről.

A helyszínen a Liberation szerint három rendőr megsérült. Mindenfelé rendőrautók cirkálnak a környéken. A francia lap két személy elfogásáról is beszámolt, de az nem világos, hogy a terrorista célszemélyekről van-e szó.

A Guardian által idézett Saint Denis-i újságíró, Djamel Mazi szerint két-három ember barikádozta el magát az alvóváros központjában, a bérelt lakásukban. Az épület felett helikopterek köröznek.

Két repülő inkább gyorsan leszállt

Kedd éjszaka az Air France Los Angelesből Párizsba tartó gépe 497 emberrel a fedélzetén Salt Lake Cityben leszállt, biztonsági okokból, ami vélhetően bombafenyegetést jelent. Hasonlóan járt a francia légitársaság Washingtonból Párizsba indított Airbus A-380-asa is, amely Kanadában, az új-skóciai Halifax Nemzetközi Repülőtéren landolt, fedélzetén 262 emberrel. Mindkét gép egy telefonhívás miatt szállt le. Az FBI szerint nem találtak a gépen olyan bizonyítékot, amely megalapozottá tette volna a fenyegetést – írta a Reuters.

Saint Denis szerdán bezár

A Párizs északi szélén fekvő Saint Denis-ben szerdán zárva tartanak az iskolák – közölte az alvóváros polgármestere, Didier Paillard. Egyelőre a tömegközlekedés is szünetel – írta a Guardian, sőt, lezárták az oda vezető autópályát és a metrót is.

Francia televíziós beszámolók szerint egy nő állítólag felrobbantotta magát – írta a BBC. A hírek szerint egy fegyverest is likvidáltak, így, a járókelővel együtt a halottak száma három.

A rendőrség három fegyverest letartóztatott, de Abaaoud és a másik kiemelten keresett személy Salah Abdeslam vélhetően nincs közöttük.