Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

30 éves gyilkosság miatt vettek őrizetbe egy líbiait Angliában

2015.11.19. 14:21
Yvonne Fletcher
Yvonne Fletcher

Több mint harminc éves bűnügyet élesztett fel az angol rendőrség, amikor csütörtökön őrizetbe vettek Angliában egy líbiai állampolgárt, akinek szerepe lehetett a Líbia londoni nagykövetsége előtt több 1984-ben megölt rendőrnő haláláért – írja az MTI.

A Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy az ötvenes éveiben járó gyanúsítottat Délkelet-Angliában fogták el, és őrizetbe vétele "jelentős fejlemény". Az illetőt ˜– és a vele együtt őrizetbe vett két másik líbiait – pénzmosással is gyanúsítják.

Yvonne Fletcher, a Scotland Yard fiatal rendőrnője 1984. április 17-én Líbia londoni nagykövetsége – akkori hivatalos nevén Népi Irodája – előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének a rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki géppisztolysorozatot adott le a Kadhafi-rezsim ellen tüntetőkre. Egy lövedék eltalálta a 25 éves rendőrnőt, aki a kórházban belehalt sérülésébe.

Líbia londoni képviseletét azonnal fegyveres rendőri osztagok zárták el a külvilágtól. Erre válaszul Nagy-Britannia tripoli nagykövetségét a líbiai hadsereg egységei vették körbe. A patthelyzet 11 napig tartott, majd Nagy-Britannia és Líbia hivatalosan megszakította diplomáciai kapcsolatait, a két képviselet személyzetét pedig hazatoloncolták.

A diplomáciai mentességre vonatkozó előírások miatt a Scotland Yard annak idején nem vizsgálhatta át a líbiai képviseletről elszállított csomagokat, így a rendőrnőt megölő fegyver sem került elő soha, és eddig senkit nem állították bíróság elé az ügyben. Líbia később általánosságban felelősséget vállalt Yvonne Fletcher haláláért, és a rendőrnő családjának nagy összegű kártérítést fizetett.

Richard Walton, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka a három líbiai gyanúsított csütörtöki őrizetbe vételével kapcsolatban kijelentette: a rendőrség soha nem adta fel a reményt, hogy sikerül megtalálni Yvonne Fletcher gyilkosát. Walton ugyanakkor nem fedte fel, hogy a gyanúsítottaknak pontosan milyen szerepük volt a gyilkosságban. A Scotland Yard 50 ezer font (22 millió forint) jutalmat ígér minden olyan információért, amely a tettes elfogásához vezet.