Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A menekültválságot kihasználva érkeztek terroristák Franciaországba

2015.11.19. 23:53
Szigorúbb útlevél-ellenőrzés jöhet a schengeni övezetben, Olaszország lehet a terroristák következő célpontja, Franciaország nagyobb erővel támadja az Iszlám Államot, miközben a saját szabadságjogainak csorbítására készül. Terrorügyben lépett a magyar kormány is, a németek szerint pedig továbbra sem szabad összekeverni a menekülteket a merénylőkkel. Összefoglaló a nap eseményeiről.
 • Megölték a párizsi merényletsorozat kitervelőjét. Szerda hajnalban Párizs Saint-Denis nevű kerületében a hatóságok hét órán keresztül ostromoltak egy házat, amiről azt feltételezték, hogy ott tartózkodik a november 13-i merényletsorozat kitervelője, Abdelhamid Abaaoud. Az akció során nyolc embert őrizetbe vettek, Abaaoudot pedig - ahogy azt ma megerősítették - lelőtték. 
  bf16f4a3-85f4-449c-affc-3c93bdb67b24-1020x612
 • Franciaország felpörgeti az Iszlám Állam bombázását. Francois Hollande francia elnök csütörtökön is egyeztetett Barack Obamával, a francia köztársasági elnök irodája később azt közölte, hogy felpörgetik az Iszlám Állam szíriai és iraki állásai ellen indított offenzívát. Franciaország 35, az Iszlám Államhoz köthető célpontot semmisített meg a múlt pénteki támadások óta. Manuel Valls francia miniszterelnök egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy mindent meg kell tenniük, hogy meg tudják védeni a határokat, és ebben minden országnak szerepet kell vállalnia. Szerinte néhány terrorista a menekültválságot kihasználva érkezett Franciaországba, igaz, a párizsi merényletek elkövetői nem így kerültek az országba. 
 • Még három hónapig szükségállapot lehet Franciaországban.  A francia képviselők azt is megszavazták, hogy a szükségállapotról szóló törvény módosításával a kormánynak lehetősége legyen bármilyen internetes honlap és közösségi médiaprofil letiltására, amennyiben azok a terrorizmust próbálják hirdetni, vagy pedig terrorcselekményekre bujtanak fel. 
 • Olaszország lehet a terroristák következő célpontja. Amerikai hírszerzési információkra hivatkozva az olasz külügyminiszter azt mondta, hogy Róma, azon belül is a Vatikán lehet a terroristák következő célpontja. Paolo Gentiloni szerint a hatóságok öt potenciális terroristát keresnek. Az olasz főváros Vatikánhoz közeli metróvonalán ma bombariadó volt egy magára hagyott csomag miatt. A vonal 27 állomásából 7-et zártak le. Több tízezer utas sietett fel a metróból. Az állomások körüli utcákat is lezárták. Rómában teljes volt a közlekedési káosz. A tűzszerészek végül megállapították, hogy csak szemét volt az elhagyott zacskóban.
 • Szigorúbb útlevél-ellenőrzés jöhet a schengeni övezetben. A Reuters hírügynökség ismertetett egy dokumentumtervezetet, amelynek alapján az Európai Unió belügyminiszterei várhatóan pénteken meg fognak állapodni arról, hogy szigorítják az útlevél-ellenőrzést a schengeni övezet külső határán a párizsi merényletek miatt.
 • Terrorellenes központot állít fel a magyar kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy terrorellenes koordinációs központot állít fel a kormány. Ez a központ a magyar belbiztonsági szervek munkáját hangolja össze. Orbán Viktor miniszterelnök ma Budapesten tárgyalt a NATO-főtitkárral, majd azt mondta, hogy "nem is terrorfenyegetettség van, hanem valóságos háború". 
 • Továbbra sem szabad összekeverni a menekülteket a terroristákkal. Heiko Maas német igazságügy-miniszter szerint a párizsi terrortámadások után sem szabad a terroristákkal azonosítani a menekülteket. A terroristák többsége már az országban él, állampolgársága van. Mass azt mondta: "Párizs példája is azt mutatta, hogy a terroristák köztünk élnek. Szó sincs arról, hogy mindannyian menekültként érkeztek."
 • Bombákat akartak robbantani a német-holland futballmeccsen. A német titkosszolgálat egyik belső feljegyzésére hivatkozva a Bild azt írta: kedden több bombát is akartak robbantani terroristák a hannoveri német-holland barátságos labdarúgó mérkőzésen. A lap információi szerint több támadó is robbantásos merényleteket tervezett erre a napra. A stadionban több bombát is fel akartak robbantani. A robbanóanyagokat egy mentőautóban akarták becsempészni a hannoveri HDI Arenába.
   
 • Pusztítóbb vegyi fegyverekkel kísérletezik az Iszlám Állam. Az amerikai és iraki hírszerzés szerint az Iszlám állam a Közel-Kelet tapasztalt biokémikusait fogdossa össze, és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a korábbinál pusztítóbb vegyi fegyverei legyenek. Az al-Kaidának húsz évig nem sikerült idegmérget előállítania, nagy kérdés, hogy a nála jóval fejlettebb és szervezettebb Iszlám Államnak sikerül-e. A párizsi merényletsorozat mögött álló csoport két éve már vetett be mustár gázt Szíriában, az idegméreg gyártása viszont sokkal bonyolultabb.