Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Elítéljen vagy elfenekeljem?

2015.11.20. 22:26

Csúnya ügyben vizsgálódik az Arkansas állambeli bírói fegyelmi testület egy kisvárosi bíró, Joseph Boeckmann ellen. A férfi a gyanú szerint az elmúlt hat évben legalább 13 esetben követett el szexuális vagy anyagi természetű kihágást a munkája során, és 14 etikai szabályt sértett meg, a számítógépén pedig gyerekpornót találtak. Az esetről a The Daily Beast írt cikket, megjegyezve, hogy nekik nincs a birtokukban a bíró ellen felmerült vádakat megalapozó bizonyíték.

A bíró állítólagos viselt dolgait a fegyelmi testület szedte össze a héten. A bírónak 30 napja van arra, hogy reagáljon a vádakra, és lesz majd egy meghallgatás, ahol megpróbálhatja tisztázni magát. Az ügyvédje azt már előre bocsátotta, hogy tagadják a vádakat. Akárhogy is lesz, a bírót a testület nem tudja egyedül eltávolítani a helyéről, választott tisztviselő, 2016-ban újraválasztható, legfeljebb az arkansasi legfelsőbb bírósághoz fordulhatnak az ügyben.

A vádak egy csoportja ahhoz a férfihez kapcsolódik, aki 2006 óta a bíró szeretője volt, és akit állítólag rendszeresen elfenekelt, részben azért, mert ez szexuális örömet okozott neki, részben büntetésképp. Közben pedig autókkal ajándékozta meg, pénzzel segítette és egyéb szívességeket tett neki, és nem utolsó sorban eljárt bíróként több olyan büntetőügyben is, amelyben ő, a fivére vagy a nővére volt a vádlott. 2014-ben például egy ügyben 50 ezer dolláros óvadékot engedett el a szeretője lánytestvérének.

A vádak szerint a bíró más férfi vádlottakkal is különösen bánt: a háza közelébe küldte ki őket közmunkát végezni, például szemetet szedni, és miközben hajolgattak a szemétért, a bíró állítólag hátulról fotózta a feneküket. Többükkel szexuális kapcsolatot is létesített a gyanú szerint, és az egyikük 2010 és 2015 között meztelenül pózolt neki fotókhoz. A vádlók kezében banki bizonyítékok vannak arra, hogy a bíró maga fizetett egyes védőügyvédeket, akik aztán az általa elbírált ügyekben dolgoztak.

Boeckmann állítólag a férfiakkal általánosságban sokkal jobban bánt bíróként, mint a nőkkel, hajlamos volt például elnézni, ha nem fizették be a bírságot, miközben a nőkkel lekezelő volt, üvöltözött velük.