Móric
9 °C
15 °C

Szaúd-Arábiában halálra ítéltek egy költőt istentagadásért

2015.11.20. 22:54

Egy palesztin származású fiatal költőt halálra ítélt egy szaúd-arábiai bíróság, mert a vád szerint elhagyta az Iszlámot. A Velencei Biennálén is kiállító Ashraf Fayadh nem fogadhatott ügyvédet, az ítélet az ultrakonzervatív erkölcsrendészet bosszúja lehet, amiért a művész videóra vette, ahogy a rendőrök valakit megkorbácsolnak az utcán.

1911

A 35 éves művészt először négy év börtönre és 800 korbácsütésre ítélték, majd miután fellebbezett, azt állították, hogy új bizonyítékok vannak ellene. Ügyvédet nem fogadhatott, mert az eljárás alatt elvették tőle az okmányait is. Az új tárgyaláson a bíró nem is hallgatta meg, most pedig kiszabták rá a halálos ítéletet — írja a Guardian.

Az eredeti vád az volt, hogy a költő-képzőművész Allahot és Mohamed prófétát káromolta, verseskötetében pedig az ateizmust propagálta. Amikor ezt nem sikerült bizonyítani, azt is felhozták ellene, hogy hosszú a haja és dohányzott (Szaúd-Arábiában néhány éve nem szabad nyilvános helyen cigarettázni, a vízipipát pedig teljesen betiltották). A tárgyaláson ellene tanúskodó vallásrendészek már nyilvános blaszfémiával vádolták, és azt is állították, hogy fiatalokat buzdított az istentelenségre, a mobilján lévő fényképeken nők is voltak, akikkel szerintük tiltott kapcsolatai voltak.

Fayadh tagadja a vádakat és hívő muszlimnak mondja magát. Támogatói szerint az eljárás egyszerűen a keményvonalasok bosszúja, melyben az is szerepet játszik, hogy egy palesztin menekültről van szó. A halálos ítélet ellen a művész még fellebbezhet. Júniusban egy ismert bloggert ítéltek 800 korbácsütésre. A teokratikus monarchia fokozódó belső feszültségeirőlitt olvashat részletesen.