A Bataclan egyik túsza: Két órán át álltam a folyosón egy terrorista mellett

2015.11.21. 15:02 Módosítva: 2015.11.21. 15:04

A BBC interjút készített egy Stephane nevű, 49 éves férfival, aki ott volt a Bataclanban a november 13-i terrortámadás idején, és egyike volt azoknak, akiket túszul ejtettek az Iszlám Állam öngyilkos merénylői.

"Azt hiszem, még Franciaországban sem tudnak sokat az események második feléről, a túszejtésről" - mondta a BBC-nek arról, hogy miért szólalt meg. Azt mondja, még mindig úgy érzi, amikor a vele történteket meséli, mintha valaki más történeté adná elő, de azt mondták neki a vele foglalkozó pszichológusok azt mondták, hogy az ilyen helyzetekben ez a fajta disszociációs magatartás teljesen természetes. Segíti az események feldolgozását.

"Fent voltam a galérián, amikor bejöttek lent a terroristák. Pont alattunk voltak, amikor elkezdték lőni a tömeget. Eleinte sok ember nem értette, hogy mi történik, azt hitték, hogy csak petárdák, de aztán elkezdődött a pánik, és a zenekar tagjai lerohantak a színpadról. Kezdett leesni, hogy terrortámadás van. El akartam menekülni, de amint a lépcsőkhöz értem, rájöttem, hogy ha lent pont szembe találkoznék a terroristákkal, akkor biztosan megölnének. Úgyhogy visszamentem, és megláttam őket, ahogy feljönnek az emelet másik végén" - mondta.

Próbált elbújni a földön a széksorok között, de a Kalasnyikovokkal a kezükben közeledő terroristák meglátták. Ketten voltak, és azt mondták az embereknek, hogy álljanak fel, nem fogják őket megölni, de álljanak a sarokba. Elmondták a túszoknak, hogy az Iszlám Állam emberei, és azért vannak itt, hogy bosszút álljanak azokon a nőkön és gyerekeken, akik azért haltak meg, mert a nyugati országok bombázzák Szíriát.

Ekkor hallottam lentről a harmadik terrrorista hangját, meg egy robbanást onnan, ahol a színpad volt. Szerintem ez volt az a pillanat, amikor bejöttek a rendőrök az épületbe, rálőttek a terroristára lent, ő pedig felrobbantotta magát.

Fent nagyjából egy tucat embert ejtettek túszul egy folyosón, akiket kis csoportokban szétosztottak, volt, akinek az ablak felé fordulva kellett állnia, volt, akinek a színpad felé, olyanok is voltak, akik egy ajtó mellett álltak.

"Ezen a folyosón álltunk két és fél órán keresztül. Volt néhány telefonhívás a rendőrök és a túszejtők között. Aztán a különleges alakulat megkezdte az akcióját. Egy túsz sem sérült meg, hihetetlen volt!" - mondta.

A rendőrök azzal kezdték az akciót, hogy résnyire kinyitották a folyosó ajtaját. Ekkor az ajtó mellett álló túszok kiabálni kezdtek, hogy ne lőjenek, túszok vannak az ajtó mellett. Közben a terroristák a folyosó másik végébe vonultak, és elkezdtek lőni a rendőrökre.

"A rendőrök bedobtak néhány füst- és hanggránátot. Összeestem az egyik sarokban, és az egyik gránát pont a lábam mellett robbant fel. A rendőrség közben folyamatosan tüzelt, és szép lassan nyomult előre" - mondta.

Van egy kép, ami beleégett a fejembe. Az egyik terrorista, kb. egy méterre állt mellettem. Egyik kezében a Kalasnyikovja volt, a másikban pedig az ujja egy detonátoron. Nem tudom, miért nem robbantotta fel magát.

A rendőrök végül benyomultak, végeztek a terroristákkal, és kiszabadították a túszokat. 

Elmondta még, hogy a terroristák elkérték a túszoktól a mobiljaikat, hogy azokról beszéljenek a rendőrökkel, de igazából nem volt sokkal több kommunikáció annál, mint hogy azt mondták a rendőröknek, hogy hagyják el a helyszínt, különben megölik a túszokat.

Megkérdezték még azt is a túszoktól, hogy vannak-e közöttük párok, mert az volt a tervük, hogy a párok egyik tagját kiküldik tárgyalni a rendőrökkel, míg a másikat bent tartják, és így talán nagyobb nyomást tudnak gyakorolni.

Végül nem jöttek be a trükkök, a francia rendőrök végeztek velük túszmentés közben.

„Próbálom megtalálni Facebookon a többi 10-11 túszt, akik ott voltak velem két és fél órán keresztül. Remélem, hogy hamarosan tudok velük találkozni, és meg tudunk inni együtt egy sört, és emondhatjuk egymásnak, hogy "Kaptunk egy második esélyt, élvezzük ki teljesen az életet!"" - mondta.

A párizsi eseményekről szóló közvetítésünket erre találja >>>

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport