Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Obama: Könyörtelenek leszünk a terror elleni harcban

2015.11.21. 07:47
Az amerikai elnök a bamakói luxusszálloda elleni terrortámadásra reagált, melyben egy amerikai állampolgár is meghalt.

Egy amerikai állampolgár is életét vesztette a bamakói Radisson Blu szálloda elleni terrortámadásban, közölte az amerikai külügy az MTI szerint.

Pénteken dzsihadista fegyveresek támadtak egy bamakói hotelre Maliban, és 170 embert, többségében külföldieket túszul ejtettek. A mali katonák behatoltak, a túszok nem maradtak a fegyvereseknél, de így is legalább 27-en meghaltak az ENSZ szerint. A támadók is ,meghaltak.

Az akciót az algériai Mohtar Belmohtar vezette, al-Kaidához kötődő al-Murabitun követhette el, amely már augusztusban is hajtott végre hasonlót Maliban. Akkor 13 áldozatot szedtek. A távollétében Algériában már kétszer halálra ítélt Belmohtar 2013-ban 800 túszt szedett egy algériai gázkitermelő állomáson, annak az akciónak végül negyven halottja volt.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok körülbelül egy tucatnyi állampolgárát mentették ki a hotelból. A tárca együttérzését fejezte ki az amerikai áldozat hozzátartozóinak. Kirby szerint amerikai katonák vagy hivatalos személyek nem vállaltak aktív szerepet a túszejtők elleni harcban. Azok, akik segítettek a túszoknak, korábban is a térségben tartózkodtak.

Obama: Könyörtelenek leszünk

A malajziai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy a Maliban történtek újabb bizonyítékai annak a dühödt haragnak, ami a terrorizmusban rejlik. Azt mondta, megerősítik az Egyesült Államok és szövetségesei elszántságát, hogy megküzdjenek a terrorizmussal. Könyörtelenek lesznek a vele folytatott harcban.

A nap folyamán korábban a Fehér Ház segítséget ajánlott fel a mali kormánynak a bamakói terrortámadás elkövetői elleni nyomozáshoz. Közleményében az amerikai elnöki hivatal a lehető legerőteljesebb módon elítélte a terrortámadást és kifejezte szándékát, hogy továbbra is állhatatos partnere marad Mali és más térségbeli országok kormányának a terrorcsoportok elleni küzdelemben.

A Fehér Ház együttérzését fejezte ki az áldozatok szeretteinek és hozzátartozóinak és elismeréssel adózott a mali, a francia, az ENSZ-es és az amerikai biztonsági személyzetnek, amely a helyzetre reagálva megakadályozta a még súlyosabb emberveszteséget.