Sámuel, Hajna
19 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

A legjobban keresett terrorista simán kisétált a rendőrségről

2015.11.22. 16:03
Égen-földön keresik Salah Abdeslamot, pedig idén már volt rendőrkézen, de kiengedték. A belga hatóságok konkrét figyelmeztetéseket adtak több olyan személyről, akik végül részt vettek a párizsi merényletben. Nem jeleskedtek a francia szolgálatok sem.

Számtalan figyelmeztetést, egyértelmű jelzést kapott Belgium, a párizsi merényletek előtt, ám elsiklott felettük – írta a Reuters.

De nem csak utólag fontosnak tűnő jelzéseket hagyott ki arról, hogy „támadásnak van esélye a közeljövőben”, hanem egészen konkrét személyeket is kézhez kapott a belga rendőrség.

A török hatóságok januárban őrizetbe vették az egyik párizsi öngyilkos merénylőt és kiadták Belgiumnak.
 
 
 
 

 Ankara arra is felhívta a figyelmet, hogy Brahim Abdeslam radikálisokkal került kapcsolatba és csatlakozni akart az Iszlám Államhoz (IS). Ehhez képest belgiumi kihallgatásakor elég volt tagadnia a vádakat, ezután szabadon engedték.

Ugyanígy elengedték bátyját is, a most legjobban keresett terroristát, Salah Abdeslamot.

Egyszerűen Belgiumban nem létezik az MI5-nek vagy a francia titkosszolgálatnak megfelelő szervezet – mondta egy volt francia terrorelhárítási szakember.

Igaz, Franciaország sem vett komolyan minden jelzést, még a sajátjait sem. A francia hatóságok 2010-ben már a kiemelt biztonsági kockázatot jelentő személyek listájára tette például Omar Mostefait, ráadásul a török titkosszolgálat róla is közölt adatokat, amelyek szerint az IS kapcsolatban áll vele. Mégsem volt akadálya annak, hogy a francia állampolgárságú algériai férfi felrobbantsa magát a Bataclannál, ahol a merénylet 89 emberrel végzett.

Mostefairól a török szolgálatok információt adtak 2014 decemberében és idén júniusban is, ám a jelzések válaszok nélkül maradtak. A francia fél csak egy héttel a merénylet után reagált a jelentésre.

Az is belefért, hogy a figyelt személyek, akiknek meg kellett volna jelenniük a rendőrségen, ezt többször egymás után elszabotálják. Az egyik merénylő ez alatt az idő alatt Szíriában járt.

Az elkövetők egy részét többször őrizetbe vehették volna, de nem tették, ami megmagyarázza, miért tudott könnyedén szervezkedni a csoport.

terrorista kapcsolatok I
Fotó: Grafika: szarvas

Szakértők szerint a mostani 1400 fős létszámnak a tízszerese kéne ahhoz, hogy folyamatosan megfigyeljék azt a másfél ezer francia állampolgárt, aki a gyanú szerint kapcsolatba kerülhet az Iszlám Állammal.

A francia hatóságok ötszáz, a közelmúltban Szíriában megfordult állampolgáráról tud, akik közül háromszáz visszatért Franciaországba.

Belgiumban 400 ilyen emberről tudnak, és további félezerről, akik az IS aktív tagjaivá válhatnak.

Az a tény, hogy a merénylők közül többen könnyedén megjárhatták Szíriát és vissza is térhettek Európába, például Abaaoud „a teljes európai rendszer kudarcát jelenti” – mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter.