Béla
12 °C
27 °C

Börtönbüntetést kapott a The Washington Post újságírója Iránban

2015.11.22. 14:31

Börtönbüntetésre ítélték Teheránban Jason Resaiant, a The Washington Post kémkedéssel vádolt tudósítóját - jelentette vasárnap az IRNA iráni hírügynökségre hivatkozva az MTI, de a börtönbüntetés időtartamát nem közölte. A hírügynökség egy bírósági szóvivőt idézett, aki hangsúlyozta, hogy az ítélettel kapcsolatban részleteket nem említhet.

Korábbi hírek szerint az ítélet már október elején megszületett, annak tartalmát azonban akkor sem ismertették, utalva arra, hogy a tudósítónak a fellebbezéshez 20 nap áll rendelkezésre. Az amerikai külügyminisztérium korábban többször sürgette, hogy Teherán ejtse el az újságíróval szembeni vádakat.

A 39 éves kaliforniai születésű, de kettős állampolgár Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.

Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én.