József, Bánk
-7 °C
0 °C

A város, ahol a templomban is rendőrbe ütközünk

10
2015.11.22. 13:57 Módosítva: 2015-11-22 13:57:52
Nem a Fő tér vagy a Manneken Pis most a legjobban fotózott látványosság Brüsszelben, hanem a fegyveres katona és a páncélozott jármű. Tovább tart a belga fővárosban a legmagasabb szintű terrorkészültség, este dönt arról a kormány, meghosszabbítja-e. Brüsszelből jelentkezünk.

A brüsszeli terrorkészültséget tökéletesen jelzi, hogy

vasárnap a templomban is rendőrök őrködnek.

A városközpontban lévő Szent Miklós templomba belépve legalábbis három rendőr felügyelte az ott bámészkodó turistákat.

A belga fővárosban Charles Michel miniszterelnök szombaton rendelte el a legmagasabb terrorfenyegetettségi szintet, és a mostani állás szerint hétfőig meghosszabbították. Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a boltok többsége gyorsan bezárt, a metróközlekedés leállt, és fegyveres katonák és rendőrök lepték el a várost. Este az éttermek és kocsmák többsége is lehúzta a rolót.

Brüsszelben a helyzet változatlan

A helyzet nem sokat változott vasárnapra: a metróállomásoknál most is le van húzva a redőny (elvileg este újraindulhat a közlekedés), a Tőzsdénél lévő karácsonyi vásár bódéi mind bezártak, a városházánál és a főpályaudvarnál és több szállodánál katonai jármű várakozik.

A változás annyi, hogy a tegnap bezárt – amúgy éjjel-nappal nyitva tartó – McDonald's újra kinyitott, jóval több a helyszínről bejelentkező újságíró, illetve a kíváncsi turisták bátran elkezdték fotózni a katonákat.

Úgy látszik, a csoki, a sör és gofri kipróbálása mellett, most senki nem mehet haza egy jó katonás fotó nélkül. Most nem a híres Manneken Pisnél tolakodnak a városban flangáló turisták, hanem "katonai jármű, városháza és én" című szelfiket készítenek előszeretettel. A katonák amúgy meglepően jól tűrik a dolgot, csak az újságíróknak szólnak, hogy lehetőleg ne az arcukat fotózzák.

Ilyet még a taxis se látott

Brüsszel továbbra is kiürült, de találkoztunk turistákkal, akik ma érkeztek a fővárosba. Egy magyar pár azt mondta, hogy a terrorveszély ellenére sem mondták le a lefoglalt utazásukat, reggel érkeztek repülővel. A repülőtérről a város felé a taxisofőr viszont megdöbbenve magyarázta nekik, hogy

ilyen üres utakat bizony még sose látott Brüsszelben.

A legmagasabb készültség elvileg hétfőig tart, de a belga biztonsági tanács vasárnap este újra összeül, hogy döntsön arról, mi lesz holnap. A brüsszeliek ugyanis amiatt aggódnak, hogy holnap elinduljanak-e dolgozni, eljutnak-e a munkahelyükre, vigyék-e iskolába a gyerekeket.

A helyi sajtó szerint legalábbis ezrek hívták fel eddig a most felállított krízisközpont telefonszámát, és a többség ezután érdeklődött. A válasz egyelőre nem túl informatív: hétfőn elvileg helyreáll a megszokott rend, de a biztonsági tanács este dönt a további rendkívüli intézkedésekről.