Gerzson
-3 °C
2 °C

A külügy megint hazugsággal vádolja az osztrák kancellárt

2015.11.23. 13:10 Módosítva: 2015-11-23 13:10:43

Werner Faymann osztrák kancellár továbbra is valótlanságokat állít Magyarországgal kapcsolatban, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák politikus egy nyilatkozatára reagálva.

Werner Faymann az Österreich című ingyenes napilapnak adott interjújában megismételte: Magyarország szeptember 4-én migránsok ezreit küldte Ausztria felé, így neki és Angela Merkel német kancellárnak el kellett döntenie, hogy megakadályoznak-e egy humanitárius katasztrófát, vagy a menekülteket kizárva megkockáztatják annak bekövetkeztét. Werner Faymann szerint egyiküknek sem volt kérdés, hogy az emberi méltóság oldalára kell állniuk és nem hagyhatják az embereket éhen halni, nem tagadhatják meg tőlük a szükséges orvosi ellátást. De az is világos mindkettejüknek, hogy a migrációs válságot nem lehet az osztrák vagy a német határon megoldani, ehhez a nemzetközi közösség erőfeszítésére van szükség.

Szijjártó Péter szerint Werner Faymann továbbra is valótlanságokat állít Magyarországgal kapcsolatban, és "attól, mert sokszor mondja, a hazugság nem válik igazsággá". Az igazság az, hogy Magyarország nem küldött több ezer bevándorlót szeptember 4-én Ausztria felé, sőt egyetlen embert sem küldött, írta közleményében Szijjártó.

Magyarország az illegális bevándorlóknak a hivatalos befogadóállomásokon ellátást és szállást biztosított. A migránsok jelentős része azonban egyre agresszívebbé vált, nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, és "eleget téve a német meghívásnak" elindult Ausztria és Németország felé - idézte fel a történteket. A külügyminiszter kiemelte: jó lenne, ha az osztrák kancellár is "hagyná, hogy az úgynevezett valóság nála is felkapcsolja a lámpát", ez sokat segítene a helyzet átlátásában.