Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Két nap alatt ötszáz csapást mértek az oroszok az Iszlám Államra

2015.11.23. 12:03

A hétvégén orosz vadászgépek 141 bevetésen összesen 472 támadást hajtottak végre Szíriában, ezt jelentette be hétfőn az orosz védelmi minisztérium. A támadásokban megsemmisítettek egy, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő olajfinomítót Rakkától nagyjából ötven kilométerre délre, 15 kilométerre délnyugatra egy nagy olajtározót, Deir ez-Zórnál pedig kisebb olajtartályokat ért támadás. Ez azért is nagyon fontos eredmény, mert az illegális olajkereskedelem az Iszlám Állam legfontosabb bevételi forrása

Az orosz gépek nyolc szíriai tartományban bombáztak, az Iszlám Állam Deir ez-Zór, Rakka és Aleppó tartományokban szenvedték a legnagyobb veszteségeket. A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák a bombázásoknak köszönhetően Mhín és Havvarin városát vissza tudta foglalni a dzsihadistáktól. Ez a két város Szíria nyugati részén, az ország északi és déli részeit összekötő stratégiailag fontos utak közelében fekszik. 

Az orosz légierő szeptember 30-án indult bombázásai óta Bassár el-Aszad szír elnök szerint a kormánycsapatok szinte minden fronton előre nyomultak, az orosz légicsapásoknak viszont rengeteg civil áldozata is van. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű civil szervezet legfrissebb adatai szerint az orosz bombák miatt eddig 400 civil köztük 137 gyerek vesztette életét. 

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft