Béla
12 °C
27 °C

12 elnöki gárdistát öltek meg egy merényletben Tunéziában

2015.11.24. 20:56 Módosítva: 2015-11-24 21:05:47
A tunéziai elnök szükségállapotot és kijárási tilalmat hirdetett, miután kedden egy merényletben 12 elnöki gárdista meghalt, további 20 személy pedig megsérült. A merénylet az őrséget szállító buszon történt. A támadást még nem vállalta magára semmilyen szervezet.

A terrortámadásokat követő percről percre tudósításunkat  erre találja >>>

Kedden koraeste a tunéziai elnök őrségét szállító buszon öngyilkos merénylő hajtott végre támadást, amiben 12 gárdista meghalt, 20 másik ember pedig megsebesült. A tunéziai elnök, Bedzsi Kaid esz-Szebszi kedden este szükségállapotot és kijárási tilalmat hirdetett ki.

A szükségállapotot 30 napra hirdette ki, a kijárási tilalom pedig kedd estétől lép érvénybe, aminek értelmében Tuniszban este 9 és reggel 5 között tilos az utcákon tartózkodni.

A merényletről kedd estig sem derültek ki pontos részletek, így például azt sem tudni, hogy valamilyen terrorszervezet magára vállalta-e. Az elnöki szóvivő azt mondta, egyértelműen az elnök ellen tervezett merényletről van szó. Jól jelzi, hogy mennyire zavaros a helyzet, hogy sokáig még azt sem lehetett tudni, hogy az elnök a buszon volt-e.

  • Az eddigi információk alapján a következőket lehet biztosan állítani:
  • Tunisz belvárosában egy, az elnöki gárda tagjait szállító buszon volt robbanás
  • A robbantást a buszon belülről követték el, de ennél több információ erről az állításról nincs
  • Úgy tudni, öngyilkos merényletről van szó.
  • A támadásban a buszon utazó legtöbb elnöki gárdista meghalt.

A támadás után a tunéziai elnök lemondta az elkövetkezendő napokra tervezett programjait, így Svájcba sem utazik el szerdán.

Nem pontosítottak, hogy hányan utazhattak a buszon, a tunéziai belügyminiszter azt mondta, a merénylet az elnök és a tunéziai köztársaság ellen irányult. A legfurcsább hírről sincsenek biztos információk, arról, hogy hogyan lehetett, hogy az őrséget szállító buszon belülről történt a merénylet. Nem tudni, hogy egy gárdista robbantotta-e fel magát, vagy valaki feljutott a buszra.

A helyszíni beszámolók alapján csatatérnek néz ki a Mohamed V sugárút környéke, ahol a merénylet történt.

François Hollande, francia elnök mélyen elítélte a támadást kedd este kiadott közleményében. "A lehető leghatározottabban elítélem ezt a gyáva merényletet, ami újra lecsapott Tunisra. Részvéttel gondolok az áldozatokra, a családtagjaikra és minden tunéziaira, akiket az együttérzésemről szeretnék biztosítani. Tunisban, ahogy Párizsban is, ugyanazt a harcot vívjuk a demokráciáért és a maradiság ellen" - írta.

A tunéziai elnöknek néhány hónapon belül másodszor kellett kihirdetnie a szükségállapotot. Legutóbb idénjúliusban rendeltek el hasonlót az országban, amikor június végén egy népszerű turistaközpontban, Szúszában 38 embert öltek meg fegyveresek egy strandon.

Az elmúlt két évben Tunéziában különösen sok terrortámadás történt. 2013 óta a mostani a nyolcadik halálos áldozatokat követelő támadás.

A támadások közül többet is az Iszlám Állam vállalt magára.