György
14 °C
24 °C

Ahogy megalakult, azonnal egy válságban találta magát a török kormány

2015.11.24. 17:58
Kedden reggel a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót, mert az állítólag megsértette a légterét. A novemberi választások után csak délután alakult meg az új török kormány, amely rögtön egy válságértekezleten gyűlt össze. Az ország féldiktátoraként emlegett Recep Tayyip Erdogan elnök az utóbbi időben ugyan többször bírálta Moszkvát, fontos gazdasági együttműködéseket veszélyeztetnek a történtek.

Recep Tayyip Erdogan elnök még múlt héten kérte fel Ahmet Davutoglut, hogy alakítson kormányt, miután november elején az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ismét abszolút többséget szerzett a török parlamenti választásokon. Az új kormány kedden tette le hivatali esküjét.

A kabinettben több Erdoganhoz közel álló ember is miniszteri kinevezést kapott. Berat Albayrak, az elnök veje lett az energia ügyekért és természeti erőforrásokért felelős miniszter. Újra Mevlut Cavusoglu kérték fel az ország külügyminiszterének. A politikust rég óta Erdogan bizalmasaként tartják számon.

Az új kormányban összesen két női tárcavezető van: Fatma Guldemet Sari a környezetvédelemért, Sema Ramazanoglu a családügyekért felel. Az előző kabinettből összesen tíz ember maradt meg, de nincs közöttük Ali Babacan, aki az elmúlt 13 évben az ország gazdasági minisztere volt.

Kedden délelőtt a török légierő F-16-osai lelőttek egy orosz vadászbombázót, mert az megsértette az ország légterét. Vlagyimir Putyin elnök emiatt erősen bírálta Ankarát. „Terroristák cinkosainak” nevezte az ankarai vezetést. Az eset miatt Erdogan még délelőtt rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte a NATO-nál. Miután az új kormány letette az esküjét, az elnök egy válságtanácskozásra hívott több minisztert, valamint magasrangú katonai és titkosszolgálati vezetőket.