Fülöp, Evelin
EUR 392,47 Ft
USD 366,86 Ft
13 °C
27 °C

Felszámolná a gyermekszegénységet az Európai Unió

2015.11.24. 20:07

A gyermekszegénység és a társadalmi kirekesztés ellen fogadott el állásfoglalást az Európai Parlament a keddi, Strasbourgban tartott plenáris ülésén, írja az MTI.

A dokumentum szerint minden negyedik gyermek nehéz körülmények között él az EU-ban, gyermekkori nehézségeik pedig egész életükre hatással vannak. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint tavaly mintegy 26 millió gyermeket (!) fenyegetett szegénység vagy társadalmi kirekesztés Európában. Ez az unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát jelenti, és nincs egyetlen olyan tagállam sem, amelyben nem élnének gyerekek nehéz körülmények között.

Az EP állásfoglalása ezért arra szólítja fel a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentésére.

A legrosszabb helyzetben a román, a bolgár és a magyar gyerekek vannak:

  • Romániában a gyermekek 51 százalékát,
  • Bulgáriában 45,2 százalékát,
  • nálunk, Magyarországon pedig 41,4 százalékát fenyegeti a szegénység.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy hazánkban szinte minden második gyermek szegénységben él. A statisztikák szerint Magyarországon jelenleg több mint félmillió gyerek nem jut napi meleg ételhez szünidőben és közel 50 ezer gyermek éhezik naponta.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint:

ez a bizonyítéka annak, hogy az elmúlt években szociális krízis alakult ki a magyar társadalomban, amelyre a kormány egyszerűen nem érzékeny.

Az EU tagállamai közül egyébként Dániában, Svédországban és Finnországban a legkisebb a gyermekszegénység kockázata.

A gyerekek alultápláltsága szintén probléma:

az ENSZ Gyermekalapja szerint Észtországban, Görögországban és Olaszországban 2008 óta kétszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik két egymást követő napon nem ettek húst vagy halat.

A gyermekszegénység egyébként nem csak anyagi szűkölködést jelent, hanem gyakran párosul társadalmi kirekesztettséggel, illetve az oktatás és a megfelelő egészségügyi ellátás hiányával is.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője az MTI-nek azt írta, hogy a mostani jelentés az egyes tagállamok egyedi és komplex problémáira nem tud országspecifikus javaslatokat tenni, így az nem is mutat túl az általánosítás szintjén.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás