Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönt kapott az antiszemita humorista

2015.11.25. 21:29
Egy belgiumi bíróság két hónapos börtönbüntetésre ítélte Dieudonne M'bala M'bala francia humoristát. Az antiszemita megszólalásairól is ismert komikusnak a Charlie Hebdo merényletet követő Facebook-posztja és gyűlöletkeltőnek minősített fellépései miatt kell ülnie, de további perek is várnak rá.

Rasszista és antiszemita szövegek miatt ítélték el szerdán a hírhedt, sok francia városban évek óta feketelistán lévő humoristát. A két hónapos börtönről és pénzbírságról szóló ítéletet egy belga bíróság hozta meg Dieudonne egy három évvel ezelőtti Liège-i fellépése miatt.

A félig kameruni származású, egy párizsi külvárosból jövő Dieudonne-t utoljára tavasszal ítélték el, akkor Franciaországban felfüggesztettet kapott, amiért a Charlie Hebdo elleni merénylet után a kóser boltban mészárló elkövetővel mutatott együttérzést:

Charlie Coulibalynak érzem magam

— írta a Facebookon az áldozatok melletti szolidaritásmenetre reagálva.

Az ő nevéhez fűződik a „quenelle”, az a némileg a náci kárlendítésre emlékeztető antiszemita kézmozdulat, amit többek között a francia focista Nicolas Anelka tett világhírűvé.  A humorista fő műsorszáma az elmúlt években egyre inkább az antiszemita poénokra és összeesküvés-elméletekre épült. A zsidókat a modern kor rabszolgahajcsárainak nevezte, többször meghívott a műsorába egy közismert holokauszttagadót, kézmozdulata pedig önálló életre kelt, antiszemita merényleteknél is azt használták.

A gyűlölet-bűncselekmények miatt már több tucat alkalommal eljárás alá vont Dieudonne-ból idővel egyre inkább rendszerellenes népi hős lett, a büntetéseket hívei annak bizonyítékának látták, hogy Franciaországban csak azon szabad humorizálni, amit a többségi társadalom és a hatalom jónak lát: Mohameden igen, a holokauszton nem. Védői megszólalásait csak provokatív anti-establishment szövegeknek állítják be. A bíróság ezt most nem fogadta el, az ítélet azonban csak könnyen még nagyobb mártírt csinálhat belőle.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!