Béla
12 °C
27 °C

Obama: Nem kell terrortámadástól tartani a hálaadás alatt

2015.11.25. 18:50
Az amerikai elnök arra kérte az embereket ne változtassanak a hálaadás napra tervezett programjukon. Az Egyesült Államokban egyelőre nem valószínű egyetlen terrortámadás sem, mondta a nemzetbiztonsági tanácsadóival tartott egyeztetés után.

 Természetes, hogy az emberek, azt hiszik, hogy ez itt is megtörténhet. Párizs közelebb hozta ezt a problémát. Megnyugtathatok mindenkit hálaadás előtt: mindent megteszünk az amerikai nép biztonságáért

– jelentette be Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján a Fehér Házban. Az elnök a nemzetbiztonsági tanács ülésén találkozott az FBI, a hadsereg és a hírszerzés vezetőivel. Tőlük azt a tájékoztatást kapta: az Egyesült Államok nincs kitéve közvetlen terrortámadásnak.

Az elnök azt tanácsolt az amerikaiaknak, hogy tegyék azt, amit máskor is tennének a hálaadás alatt: találkozzanak a családjukkal, a barátaikkal, és élvezzék az ünnepet.

„Fokozzuk a nyomást az Iszlám Államon ott, ahol létezik, és nem hagyjuk, hogy felálljon” – közölte Obama. Elmondta, hogy a szövetségeseikkel együtt 8 ezer légi csapást hajtottak végre az Iszlám Állam ellen, megölték a szervezet több vezetőjét, visszafoglaltak területeket, és lépéseket tettek, hogy elvágják a pénzügyi forrásaikat.

Az elnök azt is elmondta, hogy a hírszerzés, a nemzetbiztonság, és a hadsereg megtesz mindent, hogy ne legyen a szeptember 11-i New York-i terrortámadáshoz hasonló az Egyesült Államokban és a világon.

Amennyiben mégis megnőne egy merénylet valószínűsége, tájékoztatni fogják a lakosságot.