Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Orbán világpénzt szeretne a jüanból

2015.11.25. 06:41

Öt évvel ezelőtt Magyarország súlyos gazdasági válságban volt, melyből csodával határos módon sikerült kilábalni, és ebben a folyamatban Kína kiemelkedő partner volt: nehéz időkben segítette hazánkat visszatérni a növekedés és a fejlődés útjára – idézte a Kínában tárgyaló Orbán Viktort az MTI.

A kormányfő köszönetét fejezte ki a kiváló kínai-magyar együttműködésért, amikor Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyalt Szucsouban. A tárgyaláson Magyarország a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítését kezdeményezte – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan.

 Orbán a kínai tárgyalófélnek elmondta:

  • Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt.
  • A kínai nemzeti deviza – renminbi, egysége a jüan – világpénzzé kell, hogy váljon.
  • Magyarország támogatja az Európai Unió és Kína lehető legszorosabb együttműködését.
  • A magyar kormány szeretné, hogy Kína tegye lehetővé a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítését, amire a kínai fél nyitottnak tűnik.

Szóba került a tárgyaláson a mindkét fél által stratégiai jelentőségűnek, illetve szimbolikusnak nevezett Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, valamint a Magyarország és Kína közötti újabb repülőjáratok megindításának gondolata is.