Bernadett
-2 °C
4 °C

A szaúdiak brit rakétával robbanthattak fel egy kerámiagyárat Jemenben

2015.11.25. 22:31

A nemzetközi jog ellen vétett Szaúd-Arábia, amikor az egyik repülőgépe rakétát lőtt egy kerámia gyárra a jemeni főváros, Szanaa közelében, állítja az Amnesty International. A támadásban egy civil meghalt, sokan megsérültek.

Az emberi jogi szervezet egy brit gyártmányú PGM-500 típúsú rakétát talált az üzem romjai között. Ilyet nem használ más a térségben, csak Szaúd-Arábia. Rijád a jemeni kormány oldalán harcol a síita húszi felkelők, az al-Kaida helyi szárnya, valamint az Iszlám Állam ellen.

Az Amnesty International vizsgálata kiderítette: a kerámia gyárban semmilyen katonai tevékenység nem folyt, csak polgári felhasználásra gyártottak edényeket. A szaúdiak egyelőre nem reagáltak.

Az ilyen esetek is közrejátszanak abban, hogy az Egyesült Királyság külügyminisztere, Philip Hammond leállítaná a fegyverszállítást a szaúdiaknak, ha a vizsgálatok megállapítják, hogy Rijád sorozatosan vét az emberi jogok ellen a jemeni háborúban – írja a Reuters.

Emberi jogi szervezetek szerint a civil áldozatok többségét a szaúdi koalíció öli meg, habár állítják, hogy légi csapásaiknál odafigyelnek arra, hogy elkerüljék a civileket és az infrastruktúrát. a Human Rights Watch azonban bírálta a húszikat is, amik tiltott fegyvereket vethettek be. A jemeni harcokban eddig legalább 5700-an haltak meg, és humanitárius válság alakult ki.