Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Őrizetbe vettek két iszlamistát Berlinben

2015.11.26. 20:35 Módosítva: 2015-11-26 20:52:37

Őrizetbe vett a berlini rendőrség két, terrorista támadás kitervelésével vádolt iszlamistát Britz kerületben. A két férfiról egyelőre annyit tudni, hogy autójuk átkutatásakor gyanús tárgyat, egy táskát találtak, amelyet még vizsgálnak.

Elővigyázatosságból több lakóházat is kiürítettek a környéken. A Der Tagesspiegel szerint 300 méteres körben kellett elhagyniuk otthonukat a lakóknak. A helyszínen tűzszerészek is voltak.

Elfogásuk után a Berlin-Charlottenburg negyedben egy mecsetet is átkutattak, ott egyelőre nem találtak veszélyes eszközöket. A Local.de szerint már szeptemberben is átvizsgálták ezt a mecsetet.

A Bild szerint a nyomozók korábban olyan értesüléseket kaptak, hogy a Sophie-Charlotten-Strassén lévő mecsetben merényletet terveznek.

Hadihajó, felderítő repülők az IS ellen

Németország felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel, valamint egy hadihajóval tervez hozzájárulni az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai lépésekhez, jelentette be Ursula von der Leyen védelmi miniszter.

A német kormány csütörtöki ülésén döntött a gépek Közel-Keletre vezényléséről, valamint arról, hogy ezen kívül műholdas megfigyeléssel is segítenének. A lépést a parlamentnek még jóvá kell hagynia, de a várakozások szerint ez csupán formaság lesz, és a tervnek nem kell számottevő ellenállásra számítania a törvényhozásban. Várhatóan a parlament már a jövő héten szavazhat a misszióról.

Francois Hollande francia államfő külön kérte Németországot, hogy vegyen részt a dzsihadisták elleni harcban. Angela Merkel kancellár pedig szerdán este Párizsban már utalt arra, hogy katonailag is segítséget nyújtanának.

A terv szerint Németország négy-hat, Tornado típusú harci repülőt küldd majd, a gépek fegyvertelenül fognak repülni a felderítési feladatok alatt. A légi utántöltő gépek missziójáról részleteket nem közölt a német kormány. Emellett egy fregattot is Szíriához vezényelnek, hogy részt vegyen a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozó védelmében.

A koszovói és az afganisztáni konfliktus után ez lenne a harmadik támadó hadművelet, amelyben a német fegyveres erők részt vesznek a második világháború óta, írja az MTI.