Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Törökország nem kér bocsánatot

2015.11.26. 16:54

Törökország nem kér bocsánatot Oroszországtól a légterét megsértő vadászgép lelövéséért - mondta csütörtökön Recep Tayyip Erdogan a CNN-nek Ankarában.

Valakiknek bocsánatot kéne kérnie, de azok a valakik nem mi vagyunk

- mondta Erdogan, és hozzátette, hogy az oroszoknak kéne bocsánatot kérnie, amiért megsértették a légterüket. A török államfő azután nyilatkozta ezt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatkérésre szólította fel Törökországot az orosz Szu–24-es bombázó lelövése miatt. 

Erdogan sajnálatát fejezte ki, amiért orosz kollégája, Vlagyimir Putyin nem reagál kapcsolatfelvételi kísérleteire és nem áll vele szóba azóta, hogy a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határ közelében. Erdogan a France 24 francia tévécsatornának adott csütörtöki nyilatkozatában elmondta, hogy az orosz gép lelövése után többször próbálta telefonon elérni Putyint, de az orosz elnök nem reagált, írja az MTI.

A török államfő azt is elmondta, hogy

ha a török illetékesek tudták volna, hogy orosz gépről van szó, akkor máshogy jártak volna el a Szu-24-es gép légtérsértése kapcsán.

Oroszország: a törökök a terroristák cinkosai

Megszakították egymással minden együttműködési csatornájukat, így a két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló "forró drótot" is csütörtökön az orosz és török védelmi erők - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, írta az MTI. Moszkva egyben visszahívta az orosz haditengerészet képviselőjét Törökországból, aki a fekete-tengeri orosz flotta és a török haditengerészet közti koordinációért felelt.

Emellett terrorveszélyre hivatkozva a moszkvai külügyminisztérium csütörtökön felszólította a Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy térjenek vissza Oroszországba.

A jelenlegi törökországi terrorveszély miatt megismételjük az orosz állampolgárokhoz intézett felhívásunkat, hogy ne utazzanak Törökországba, azoknak pedig, akik személyes okokból ott vannak, azt ajánljuk, térjenek haza

- írta az orosz külügyminisztérium két nappal azután, hogy egy török vadászgép a szíriai-török határ közelében lelőtt egy orosz vadászbombázót. Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy a tárca értékelése szerint a terrorveszély Törökországban sem kisebb, mint Egyiptomban. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a "terroristák cinkosának" nevezte Törökországot.

A lengyelek is provokálnak

"Hogyan lehet minősíteni azt, ha valaki arra mér csapást, aki a terroristák ellen harcol? A terroristák cinkosaként. Ez egyértelmű, itt nincs más kifejezés" - mondta a szóvivő. Zaharova rendkívül veszélyes provokációnak nevezte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter előző nap elhangzott javaslatát, hogy módosítsák a NATO és Oroszország közötti együttműködést intézményesítő 1997-es alapokmányt.

"Az ilyen kijelentéseket a nyugati közvélemény ideológiai megdolgozása részének tekintjük a következő, varsói NATO-csúcs előtt" - hangsúlyozta a szóvivő, aki "rendkívül veszélyes és szélsőséges provokációnak" nevezte a hasonló nyilatkozatokat.

A NATO-Oroszország alapokmányt 1997-ben - Magyarország, Csehország és Lengyelország két évvel későbbi NATO-csatlakozása előtt - fogadta el a két fél, és három nemet tartalmaz, nevezetesen azt, hogy a NATO-nak "nem áll szándékában, nem tervezi és nem látja okát annak, hogy atomfegyvereket telepítsen az új tagállamok területén, és jelentős számú harcoló alakulatokat állomásoztasson ezekben az országokban". Moszkva ezt úgy értelmezi, hogy az észak-atlanti szövetség megtiltja állandó katonai bázisok létrehozását az új tagállamok területén.

Gazdasági szankciók is lesznek

A török hadsereg nyilvánosságra csütörtökön hozott egy hangfelvételt, amin az hallható, ahogy felszólítják a kedden lelőtt orosz gépet, hogy forduljon vissza. Egy polgári repülőgép pilótája is azt állítja, hallotta a török légierő üzenetét. A lelőtt Szu-24-es egyik pilótája azt állítja, nem kaptak figyelmeztetést a török légtérvédelemtől. Moszkva azt is tagadja, hogy csak egyáltalán berepültek volna a török légtérbe. Az ankarai vezérkari főnökség viszont azt állítja, hogy 5 perc alatt tízszer szólították fel a vadászbombázót, hogy repüljön ki a területükről.

Csütörtökön az is kiderült, hogy Oroszország befagyaszt egy sor befektetési projektet és kereskedelmi megállapodást Törökországgal, válaszul arra, hogy a török légierő a napokban lelőtt egy Szu-24-es orosz katonai repülőgépet a török-szíriai határnál, jelentette be Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön Moszkvában. A szankciók hatálya alá kerül a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű is.