Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Durva választ ad Putyin a törököknek

000 Par8341350
2015.11.27. 20:16 Módosítva: 2015-11-27 21:29:14

Egy sor kemény döntést hozott Putyin Törökország ellen, válaszul arra, hogy lelőtték egy bombázójukat, amely állítólag belépett a török légtérbe.

  1. Oroszország légvédelmi rakétákat telepít Szíria területére, hogy megvédje gépeit, számolt be a CNN. A lépés azért erős figyelmeztetés, mert sem az ISIS-nek, sem a lázadóknak nincs légi ereje, így a fegyverek csak az európai, amerikai, vagy török erők ellen vethetőek be.
  2. Oroszország vízumkényszert vezet be a török állampolgárok számára, idézi a Guardian az orosz külügyminisztert. Szergej Lavrov szerint a török állampolgárok január elsejétől csak vízummal léphetnek be országukba. 
  3. Oroszország egy sor gazdasági szankció bevezetését is ígérte. A kormány betiltotta, hogy az utazási irodák Törökországba szervezzenek utakat. A Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat pedig felszólították, hogy térjenek haza. Tavaly 4,4 millió orosz nyaralt Törökországban.

A harag napja

A konfliktust élezheti, hogy a török kormányfő nem kért bocsánatot az orosz gép lelövése miatt. Erdogan kijelentette, hogy legközelebb is így cselekednének, ha megsértik a légterület. Ugyanakkor Erdogan reményét fejezte ki, hogy a közelgő párizsi klímacsúcson megbeszélhetik a kérdést Putyinnal.

A Kreml azonban közölte, semmilyen megbeszélésre nem készülnek a törökökkel, írja a Guardian. Azt is nyilvánosságra hozták, hogy Erdogan a gép lelövése után igyekezett elérni Putyint, de nem fogadták hívását.

 2000 orosz harcol Szíriában

Mindeközben egyre több a bizonyíték arra, hogy az oroszok mélyebben benne vannak a konfliktusban, mint azt állítják. A moszkvai vezetés állításaival szemben orosz szárazföldi csapatok is harcolnak Szíriában, és veszteségeket is elszenvedtek már - írta a Der Spiegel.

Nagyjából kétezer orosz katona harcol Szíriában Bassár el-Aszad elnök rendszerének stabilizálásáért a szíriai kormányerőkkel és különböző iráni és iraki milíciákkal együtt.

Eddig két orosz katona esett el, egész pontosan a katonai hírszerzés (GRU) 22. számú különleges alakulatának - Specnaz brigádjának - két tagja.

Az orosz sajtó nem adhatott hírt a temetésekről, mert Vlagyimir Putyin elnök egy májusi rendelete értelmében titkosak a békeidőbeli katonai veszteségekre vonatkozó adatok.

A Der Spiegel szerint egyebek között orosz katonák által közösségi oldalakon megosztott szelfikből és sok egyéb jelből lehet következtetni arra, hogy az orosz katonai jelenlét Szíria földjén nem korlátozódik a latakiai légi támaszpontra és a tartuszi haditengerészeti bázisra. Például a Sana hivatalos szíriai hírügynökség november 7-én közzétett a Homsz térségében zajló harcokról egy videofelvételt, amelyen látható több Msta-B típusú, orosz gyártmányú tarack, ilyen fegyvert pedig Oroszország soha nem szállított a szíriai hadseregnek.

A moszkvai vezetés állítása szerint Oroszország csak légicsapásokkal támogatja a damaszkuszi erőket.