Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Összecsaptak a menedékkérők és a rohamrendőrök a görög–macedón határon

000 TS-Par8340832
2015.11.27. 12:55
Kétszáz migráns megpróbált áttörni a rendőrsorfalon, hogy Macedóniába jusson. Miután múlt szerda óta csak a szíreket, az afgánokat és az irakiakat engedik át a határon, 1000-1500 ember rekedt a két ország közötti senki földjén.

Legalább öt menedékkérő áttört a görög–macedón határon, mikor egy 200 fős tömeg megrohamozta a határt védő rohamrendőröket. A hatóságok azokat is visszatoloncolták, akik átjutottak a határon. A többségében pakisztániakból, irániakból és afrikai migránsokból álló csoport azt követelte, hogy engedjék át őket Macedóniába – írja az AFP.

Szkopje múlt szerdán zárta le a határt a „gazdasági bevándorlók” előtt, mivel Szlovénia és Szerbia is erről a lépésről döntött. Gazdasági bevándorlóknak azokat tekintik, akik nem háborús területekről érkeztek, vagyis csak az afgán, iraki és szír menekülteket engedik át.

Egy hét alatt több ezer ember ragadt emiatt Görögországban. Sokan visszafordultak, hogy más útvonalon jussanak el Nyugat- vagy Észak-Európába. De nagyjából 1500 fő demonstrációba kezdett a határok közötti senki földjén. Sokan közülük éhségsztrájkkal tüntetnek a rossz bánásmód ellen. Kedden tíz iráni férfi összevarrta a száját és derékig levetkőzött, testükre az angol „freedom” (szabadság) szót festették.

Több afgánt, irakit és szírt is visszafordítanak a macedón hatóságok: csak azokat engedik át, akiknél van érvényes regisztrációs papír valamelyik görög menekülttáborból. Görögország számukra és a bevándorlóknak buszjáratokat biztosít a határtól a befogadóállomásokig.

Év eleje óta 850 ezer ember érkezett Görögországba. Vasárnap óta visszaesett a belépő menedékkérők száma: november elején – az enyhe idő miatt – átlagosan 4500 ember érkezett, mostanra ez a szám 155-200-ra esett vissza, mert viharosabb az Égei-tenger – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet.