Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Vége a menekültválságnak, üresek a befogadóállomások

2015.11.27. 18:15 Módosítva: 2015-11-27 18:20:11

A görögországi rossz időjárás miatt nem érkeznek illegális bevándorlók Horvátországba és Szlovéniába, ezért szinte üresek a befogadóállomások, írja az MTI. Az idő romlásával előállt az a helyzet, amelyről korábbi cikkünkben írtunk: az időjárás romlásával egyre kevesebb menekült érkezik majd Törökországból.

"Az időjárás jelentősen befolyásolja a tengeri útvonalakat. Az adatok szerint a novembertől áprilisig tartó időszakban, a viharok miatt jelentősen esik a határátlépések száma." - írja az EU határvédelmi szolgálata.

A Frontex statisztikáiból az is kiderül, hogy a tengeri útvonalak kihasználtsága nagy hatással van az Európára nehezedő migrációs trend egészére. Teljes éves statisztikák a 2014-es évről készültek el: ekkor a menekültek kilencven százaléka valamelyik tengeri útvonalon lépett be az Unióba.

 A Nyugat-Európa felé tartó menekültek számát csökkenti, hogy Macedónia csak a szír, az iraki és az afgán menekülteket engedik át a görög–macedón határon múlt hét csütörtök óta. Azóta tízezrek várakoznak Görögországban, a Macedón határon. A területen egyre fokozódik a feszültség, néhányan tiltakozásul összevarrták a szájukat.