Erdogan: Bárcsak ne történt volna meg

2015.11.28. 12:38

Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke szomorúságának adott hangot a törökök által lelőtt orosz vadászgép miatt és azt kívánta, bárcsak ne történt volna meg soha, írja az AP hírügynökség.

Erdogan megszólalása picit már enyhébb a két nappal korábbihoz képest, amikor is Ankarában a CNN-nek úgy nyilatkozott, „valakiknek bocsánatot kéne kérnie, de azok a valakik nem mi vagyunk". Sőt, hozzátette, az oroszoknak kéne bocsánatot kérnie, amiért megsértették a légterüket. A török államfő azután nyilatkozta ezt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatkérésre szólította fel Törökországot az orosz Szu–24-es bombázó lelövése miatt.

Ahogy azt korábban megírtuk, egy sor kemény döntést hozott Putyin Törökország ellen, válaszul arra, hogy lelőtték egy bombázójukat.

  1. Oroszország légvédelmi rakétákat telepít Szíria területére, hogy megvédje gépeit, számolt be a CNN. A lépés azért erős figyelmeztetés, mert sem az ISIS-nek, sem a lázadóknak nincs légi ereje, így a fegyverek csak az európai, amerikai, vagy török erők ellen vethetőek be.
  2. Oroszország vízumkényszert vezet be a török állampolgárok számára, idézi a Guardian az orosz külügyminisztert. Szergej Lavrov szerint a török állampolgárok január elsejétől csak vízummal léphetnek be országukba.
  3. Oroszország egy sor gazdasági szankció bevezetését is ígérte. A kormány betiltotta, hogy az utazási irodák Törökországba szervezzenek utakat. A Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat pedig felszólították, hogy térjenek haza. Tavaly 4,4 millió orosz nyaralt Törökországban.


  • Tippek
  • Hírek