Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Betiltanák a burkát Németországban

2015.11.30. 18:17

A burka betiltását javasolta a Keresztényszociális Unió (CSU) – írta a The Local német kiadása. A Bajorországban kormányzó, a német kormányban kisebbik koalíciós partner többször kritizálta már a kancellár nyitott menekültpolitikájáért. 

„Mielőbb el kell fogadni a törvényt” – jelentette ki a bajor pénzügyminiszter. Ilse Aigner szerint fontos az arc elfedésének tiltása. A burka ellentétes a szexuális egyenlőségről vallott elvekkel és a német társadalmi normákkal. 

„Amikor én Iránba mentem, felvettem a kendőt. Ugyanígy elvárom az arab világból érkezőktől, hogy ha idejönnek, ne fedjék el az arcukat.”

– mondta Aigner. Bajorországban tavaly megtiltották az iskolákban a tanároknak, hogy burkát hordjanak. Igaz, két évvel ezelőtt egy kormányzati jelentés felvetette, hogy a teljes tiltás alkotmányellenes lehet.

Franciaországban már 2011 óta él a tilalom a burkára. Az arcot teljesen elfedő ruha mellett tilos a csak szemet szabadon hagyó nikáb is. Tavaly a strasbourgi emberi jogi bíróság megerősítette, hogy a szabályozás érvényben maradhat. Ez ellen egy pénzbírságra ítélt nő lépett fel, ám a bíróság kimondta, hogy a társadalmi együttélés érdekében jogos betiltani az arcot elfedő öltözet nyilvános viseletét.