Kázmér
-2 °C
15 °C

Molotov-koktél macedón határon

2015.11.30. 23:41

Törökország

Azonnal beindult a török rendőrség, miután Törökország megállapodott az EU-val, hogy hárommilliárd eurót kap a menekültáradat feltartásáért. Hétfőn 1300 menekültet állítottak elő, akik a Balkán felé igyekezve akartak eljutni Nyugat-Európába.

Macedónia

Eközben egyre gyűlnek fel a menekültek a görög macedón határnál, ahol az MTI M1-re hivatkozó jelentése szerint hétfőn is megpróbáltak áttörni. A görög rendőrség többüknél Molotov-koktélt talált.  Az M1 tudósítója szerint a határátkelőn délelőtt egy nagyobb tiltakozás volt kibontakozóban: eleinte 50-100 pakisztáni skandálta, hogy nyissák meg a határt, majd a háromszázasra duzzadt tiltakozó tömegből néhányan bontani kezdték az akadályt a leggyengébb pontján. A hangadók azonban „nem harcolunk” kiáltásokkal kísérve elrángatták a kerítésbontókat a helyszínről, így a macedón rendőröknek ezúttal sem kellett bevetniük a vízágyúkat.

Ausztria 

 Az utóbbi napok visszaesése után összesen több mint háromezer menekült érkezésére számítanak hétfő éjfélig Karintiában, az osztrák-szlovén határ mentén szolgálatot teljesítőket is meglepte a megnövekedett migránsáradat, annak fényében, hogy vasárnap 1200, szombaton 1600 ember lépte át az osztrák-szlovén határt – írta az MTI.

Két hónap alatt több mint 50 ezer menekültet láttak el és összesen 120 ezer ételadagot osztottak ki a klagenfurti és a villachi befogadóhelyen.

Hétfőn dél körül tíz menekült várt a spielfeldi határátkelőnél, ahol jelenleg zajlik a 3,7 kilométeres kerítés és a menekülteket fogadó folyosók építésének előkészítő munkálatai. 

Ameddig az érintett földtulajdonosokkal zajló tárgyalások nem zárulnak le, addig bizonytalan, hogy mikor kezdik el építeni a kerítést.

Hétfőn a jóváhagyási folyamat végéhez ért a szigorított menekültügyi eljárás Ausztriában. A belügyminisztériumi javaslat szerint visszamenőleges hatállyal már november közepétől érvényes lehet a megváltozott menekültügyi eljárás, amely a kérelmezők számára szigorított, az eddigi öt év helyett legfeljebb három évig tartó meghatározott időszakra szóló menekültstátust biztosítana, valamint a családok egyesítését is határozott feltételekhez kötné.

A tervezetet számos kritika érte. A jóváhagyási folyamat során véleményező érdekvédelmi szervezetek és a bécsi városvezetés illetékesei szerint is kérdéses, hogy a rendelkezés mennyire felel meg az alkotmánynak és az emberi jogok európai egyezményének. Legfőképp a családegyesítés szigorítása kapcsán hangzott el kritika, a bírálók szerint a kiskorúak számára veszélyes lehet a családtól hosszabb időre való elszakítás, hiszen ez esetben várhatóan több anya venné igénybe az embercsempészek szolgáltatásait.

Csehország 

A CVVM prágai közvélemény-kutató intézet szerint a közép-európai országok körül legkevésbé a szlovákok, leginkább a magyarok a megértőek a menekültekkel. Az intézet Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában végzett ezzel kapcsolatos felmérést, közvetlenül a párizsi terrortámadások előtt.

A háborús övezetekből érkező menekültek befogadását így utasítják el

  •  Szlovákia 62 százalék 
  • Csehország 59 százalék
  • Lengyelország 38 százalék
  • Magyarország 32 százalék

A háborús menekülteknek átmeneti időre menedéket adna a magyarországi válaszadók 58, míg a lengyel megkérdezettek 52 százaléka. A csehországi válaszadók körében ez az arány 35 százalék, míg Szlovákiában 31 százalék.

A menekültek tartós letelepedését minden visegrádi országban a megkérdezettek több mint 90 százaléka ellenezte. 

Németország

Míg Ausztriában növekedést tapasztaltak, Németországban egyelőre a menedékkérők számának csökkenését regisztrálták. Péntektől vasárnapig 9212-en érkeztek, és ez kevesebb, mint amennyien szeptember eleje óta naponta jöttek az országba. 

A naponta érkezők száma november 5-én haladta meg legutóbb a 10 ezres határt. A szövetségi rendőrség szerint a csökkenésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, korai lenne trendfordulóról beszélni – ezt jelzi az osztrákok hétfői tapasztalata is.

Németországba szűk negyedév alatt több mint 500 ezer menedékkérő jött. Ekkora tömeg érkezésére még nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében.

Svédország

Svédország áthelyezheti más uniós tagállamokba a hozzá érkező migránsok egy részét – jelentette be hétfőn a migrációért felelős európai biztos.

Dimitrisz Avramopoulosz elmondta, Svédország lakosságának arányához mérten a legtöbb menekültet fogadta be.  A 8 milliós ország az év eleje óta közel 150 ezer menekültet fogadott.

A svéd kormány az elmúlt hetekben jelentette be, hogy legalább december 11-ig megerősíti a határellenőrzést, és szigorítja a befogadás szabályait. A kormány a döntést azzal indokolta, hogy nincs hol elhelyeznie a további migránsokat, felhalmozódtak a menedékkérők aktái, és túlterheltek a szociális ellátó szervezetek.

Norvégia

Norvégia egyedülállóan a sarkkörön túl, Oroszország felől is kap menekülteket: idén már ötezren jöttek a 191 kilométeres orosz-norvég határszakaszon az országba. Oslo már kifogást emelt az orosz gyakorlat ellen és államközi szerződésre hivatkozva már több menekültet visszaküldött a keleti szomszédba. Oroszország azonban visszairányította őket Norvégiába, ahol a menekülteket rendőri őrizet alá vonták, és közölték: ismét visszaküldik őket Oroszországba.