Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Putyin: A törökök az IS védelmében lőtték le az orosz gépet

2015.11.30. 20:25
Az Iszlám Állammal (IS) való olajkereskedelem fenntartása érdekében lőtte le Törökország az orosz vadászbombázót – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Moszkva már régóta vádolta ezzel Ankarát, de a géppel még nem hozták összefüggésbe ilyen magas szinten. Messze még a békülés.

Semmi jele nincs annak, hogy Moszkva és Ankara gyorsan kibékülne egymással a Szu-24-es orosz vadászbombázó lelövése után. Pedig sokan azt gondolták, hogy a Törökországot sújtó szankciókig rohamos gyorsasággal eljutott konfliktus Párizsban kicsit megnyugodhat a kétnapos klímakonferencián, ahol az orosz és a török elnök találkozhat. Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan találkozójából azonban nem lett semmi, vélhetően az orosz fél jóvoltából, elsőként ugyanis a Kreml közölte, hogy nincs tervben hivatalos találkozó a két fél között.

Délután Putyin viszont találkozott Barack Obamával. Az amerikai elnökkel folytatott találkozóról túl sok konkrétum nem derült ki, túl azon, hogy Obama közölte, Bassar Aszad szíriai elnöknek távoznia kell a hatalomból, és orosz részről, hogy a találkozó tartalmas volt. 

A jelenlegi helyzetben ez a semmitmondó diplomáciai formula valójában fontos jelentéssel bír, jelezve Washington és Moszkva közeledését, ami a  130 halálos áldozatot követelő párizsi terrormerényletek után indult meg.

Washington addig vehemensen kritizálta az orosz légierő szeptember 30-án megkezdett szíriai akcióit, ám november 13. után ez a háttérbe szorult, noha az orosz célok nem változtak: hatalomban tartani Bassar Aszadot, mint az IS elleni harc legfontosabb erejét és a szíriai államiság fenntartásának zálogát.

Ezt Washington, de különösen Ankara nehezményezte, vélhetően az orosz-amerikai közeledéstől való aggodalom is arra késztette a török vezetést, hogy keményen nekimenjen az orosz beavatkozásnak, és légtérsértésre hivatkozva lelője az orosz vadászbombázót.

Hogy a közeledésből még a kulisszák mögött sem lett semmi Párizsban, azt Putyin esti nyilatkozata tette egyértelművé: „Alapos okunk van feltételezni, hogy a gép lelövésének az a célkitűzés adott ösztönzést, hogy fenntartsák azoknak az útvonalaknak a biztonságát, amelyeken keresztül olaj jut Törökország kikötőihez, ahonnan tankerekkel viszik tovább” – idézte a Ria Novosztyi az orosz elnököt. Beszédes az is, hogy mindezt Putyin az Obamával folytatott megbeszélés után közölte.

Puytin az IS ellenőrzése alatt álló olajkitermelő területekről szerzett információkra hivatkozva mondta, hogy Törökország ipari méretekben kap olajat a terroristáktól. (Az, hogy az IS fontos bevétele az olaj feketepiacon való értékesítéséből jön, Nyugaton is vallják, bár a gondolatsort nem folytatják azzal, hogy milyen útvonalon juttathatja el az olajat a piacokra. Amerikai becslések szerint is évi félmilliárd dollárt kap az IS az olajüzletből.)

Putyin azt is hozzátette, hogy Ankara csak ürügyként hivatkozott a Szíriában élő turkomán lakosság védelmére. A százezres kisebbség szíriai északi részén él, Ankara mér korábban tiltakozott, hogy ezen a területen akciókat hajtson végre Oroszország.

Oroszország régóta vádolja a törököket azzal, hogy valójában üzletelnek az IS-szel, olcsó kőolajhoz jutva. Eközben Ankara azzal vádolja Aszadot, hogy az IS szövetségese. Erdogan visszautasította korábban is ezeket a vádakat, bizonyítékokat követelve.

Putyin nyilatkozata és különösen, hogy a Szu-24-es lelövésével összefüggésbe hozta, új szintet jelent a törökök megvádolásában.

Az orosz beavatkozás orosz feltételezések szerint nem csak Aszad életben tartása miatt szúrta Törökország szemét, de azért is, mert az orosz légierő támadta az IS szíriai területen lévő olajkitermelő infrastruktúráját, érdemben csökkentve ezzel a terroristák bevételeit.

Hazatért az orosz hős

Az orosz védelmi minisztérium szerint Oroszországba szállították annak a pilótának a holttestét, akinek a gépét lelőtték a török hatóságok. Oleg Peskov holtteste hétfőn érkezett meg a Cskalovszkij katonai reptérre. Az orosz állami Szputnyik tájékoztatása szerint Peskov koporsóját Szergej Sojgu védelmi miniszter és az orosz légierő parancsnoka, Viktor Bondarjov fogadta. A halott orosz pilótát a család kérésére Lipeckben temetik el.

A pilóta társával együtt katapultált a gépből. Társát végül kimentette egy orosz csoport, a szíriai hadsereggel együttműködve, Peskovot azonban ejtőernyőzés közben a földet érés előtt lelőtték a turkomán lázadók.