Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Egyre nagyobb Csehországban a menekültek elutasítása

2015.11.30. 19:45

Mindössze a lakosság négy százaléka támogatta menekültek végleges befogadását novemberben Csehországban, derült ki  a Cseh Tudományos Akadémia szociológiai intézetének felméréséből. Ez az adat októberben 3 százalék volt, úgyhogy nagy elmozdulás nem történt. A magasabb iskolai végzettséggel arányosan nőtt, hogy mennyien fogadnának be menekülteket.

A felmérésből viszont az is kiderült, hogy tovább csökkent azon csehek aránya, akik a menekültek ideiglenes befogadását támogatnák. Amíg szeptemberben a csehek 44 százaléka gondolta pozitívnak a menekültek ideiglenes befogadását, októberben 41, novemberben már csak 35 százalékuk vélekedett így.

Ezzel párhuzamosan nőtt a befogadás ellen fellépők aránya is Csehországban, ahol novemberben a megkérdezettek 59 százaléka mondott határozottan nemet. Ez az érték októberben még 52 százalékon állt. A cseh felmérés november 9-én, tehát a párizsi terrortámadások előtt készült.

Szerepet játszhat a csehek és szlovákok menekültellenes hangulatában a közvetlen tapasztalat hiánya, ellentétben például Magyarországgal. Korábbi felmérések kimutatták: a menekültekkel szemben általában elutasítóbb egy olyan társadalom, ahol nem volt közvetlen érintkezés a menekültek és a többségi társadalom között, állapították meg a felmérésben a Cseh Tudományos Akadémiában.

A csehországi novemberi felmérés kitér arra is, milyen veszély fenyegeti a cseh társadalmat a megkérdezettek szerint. A CVVM közvélemény-kutatásában nyilatkozó csehek több mint háromnegyede szerint a menekültek hasonló fenyegetést jelentenek Európának, mint az Iszlám Állam. A megkérdezettek szerint Csehországot 79 százalékban (igen, vagy inkább igen válaszok) fenyegetik a menekültek, 77 százalékban az ISIS, míg Európát 88 százalékban fenyegetik a menekültek, 90 százalékban az ISIS.

A felmérés készítői leszögezik, hogy bár a menekültek nagy része az Iszlám Állam elől menekül, az adatok első olvasatra ellentmondásosak lehetnek, ugyanakkor a megkérdezettek véleményét befolyásolhatta, hogy egy sor politikus, például Csehországban Milos Zeman köztárasági elnök nyilvánosan összemossa a menekültekkel a közéjük beszivárgó iszlamistákat.

A menekültkérdés egyébként abszolút prioritást élvez a menekülteket leginkább elutasítóbb társadalmakban. Csehországban a megkérdezettek 77 százaléka, míg Szlovákiában októberi adatok alapján a megkérdezettek 91 százaléka követte a médiában a menekültkérdést.

  • A cseheknél is elutasítóbbak ugyanis a menekültekkel szemben a legutolsó mért adatok alapján a szlovákok: tartósan csak a lakosság 2 százaléka, ideiglenesen 31 százaléka fogadná be őket, állt a szlovákiai Focus Intézet szeptember 1. és 9. között készült adatfelvételben.
  • Magyarországon a Tárki október 16. és 23. között végzett felmérése alapján a lakosság 6 százaléka tartósan is befogadná a menekülteket, ideiglenesen a magyarok 50 százaléka biztosítana menedéket a háborús zónákból érkezőknek.
  • A lengyelországi CBOS Intézet szeptemberi adatai alapján tartósan 8 százalék, ideiglenesen 38 százalék fogadna be szír menekülteket országába, míg a lengyelek mindössze 29 százaléka ellenzi határozottan menekültek befogadását.