Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Texas fellép azok ellen, akik menekülteket hoznak Szíriából

2015.12.01. 06:46
Jogi eljárással fenyegette meg hétfőn Texas állam az International Rescue Committee elnevezésű nemzetközi menekültügyi szervezetet arra az esetre, ha Greg Abbott texasi kormányzó utasításainak ellenére szíriai menekülteket helyez el az államban.

Texas egyike annak a csaknem két tucat amerikai államnak, amely korábban bejelentette, hogy a 130 halálos áldozatot követelő párizsi támadások után nem fogad be szíriai menekülteket. Az Obama-kormány azonban egy november 25-ei keletkezésű levélben figyelmeztette ezeknek az államoknak a kormányzóit, hogy a kérdés nem tartozik a hatáskörükbe, és következményekkel járhat, ha elutasítják a menekültek befogadását.

Ugyanezen a napon texasi egészségügyi tisztviselők levelet írtak a menekültügyi szervezetnek, amelyben ugyancsak jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha szíriai menekülteket helyeznek el az államban.

Chris Traylor, Texas állam egészségügyi és szociális ellátási biztosa levelében felszólította az International Rescue Committee-t, hogy működjön együtt az állammal, írta az MTI.

Szövetségi tisztviselők szerint az idén csaknem kétszáz szíriai menekült érkezett Texasba. A háború sújtotta közel-keleti országból Kalifornia és Michigan államba érkeztek még nagy számban menekültek.

Az utóbbi négy évben mintegy 2200 menekültet fogadott be az Egyesült Államok. Az Obama-kormány további 10 ezer menekült befogadását tűzte ki célul a mostani költségvetési évben.