Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Brit gépek is elkezdték a légicsapásokat az Iszlám Állam ellen

2015.12.03. 06:25 Módosítva: 2015.12.03. 11:37

Négy brit Tornado típusú harci repülőgép szállt fel a brit királyi légierő (RAF) ciprusi támaszpontjáról csütörtök hajnalban, és végrehajtották az első légicsapásokat az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai ellen. A bevetést néhány órával azután kezdték meg, hogy a londoni alsóház jelentős többséggel jóváhagyta a szíriai hadműveletekbe való becsatlakozást, írja az MTI.

A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a négy Tornado légicsapásokat hajtott végre szíriai célpontok ellen. A repülők visszatértek "első harci bevetésükről Szíria felett" - közölte a minisztérium egy szóvivője. A BBC tudósítója arról számolt be, hogy két harci repülőgép egyenként három lézerirányítású bombával felszerelve szállt fel, és a fegyverek nélkül tértek vissza a légi támaszpontra. A védelmi tárca várhatóan csütörtökön tájékoztat bővebben a célpontokról.

A brit légierő két Tornádója a ciprusi Akrotiri légitámaszponton, 2015. december 3-án.
A brit légierő két Tornádója a ciprusi Akrotiri légitámaszponton, 2015. december 3-án.
Fotó: Darren Staples

A brit védelmi minisztérium korábban csak a négy Tornado felszállását erősítette meg. Philip Hammond külügyminiszter is csak annyit mondott a BBC-nek, hogy a brit kormány nem ad "helyszíni közvetítést" a légierő aktuális műveleteiről. A közszolgálati televíziónak nyilatkozó szakértők a parlamenti szavazás után azt mondták: "nem lenne meglepő", ha már el is kezdődött volna az RAF tevékenysége a szíriai légtérben, mivel a brit kormány is jelezte, hogy a parlamenti jóváhagyás után a légierő "a gyakorlati lehetőségek szerinti legrövidebb időn belül" bekapcsolódik a nemzetközi koalíció szíriai műveleteibe.

A ciprusi Akrotiri brit légitámaszpontjáról - amely brit szuverén felségterület - eddig is szálltak fel brit légi kötelékek az Iszlám Állam elleni bevetésekre, de eddig csak a dzsihadista szervezet iraki állásait támadhatták, mivel a szerda éjjeli alsóházi szavazásig az RAF felhatalmazása nem terjedt ki a részvételre a szíriai légi hadműveletekben.

Frissítés: A brit védelmi miniszter legújabb közlése szerint egy olyan olajkitermelő létesítményre mértek légicsapást, amit az Iszlám Állam tart ellenőrzése alatt. A kelet-szíriai Omar olajmező elleni bevetést Fallon sikeresnek minősítette.