Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Akár két évre vége lehet a határok nélküli Európának

2015.12.03. 22:00
Az EU-elnökség kiszivárogtatott javaslata szerint akár két évre is felfüggeszthetik a schengeni szabad mozgást, és ez már nem csak a görögöket fenyegeti. A visegrádi országok vezetői közösen tiltakoznak, hogy őket ne hagyják ki a mini-Schengenből. Németországban már közel egy millió menedékkérő van, egy csütörtöki bejelentés szerint hamarosan befejezik a szíriaiak egyszerűsített befogadását.

Az EU-s belügyminiszterek elé olyan javaslat kerülhet, amely lehetővé tenné a belső uniós határellenőrzéseket lebontó schengeni rendszer hosszú távú felfüggesztését — értesült a Financial Times. A kiszivárgott javaslatot a soros luxemburgi EU-elnökség terjeszti a tagállamok szakminisztereinek értekezlete elé. Ha a a miniszterek elfogadják azt, az Európai Bizottság javaslatot tehet a schengeni övezeten belül az ellenőrzés visszaállítására akár két évre is, vagyis például a német-osztrák határon ideiglenes jelleggel visszaállított ellenőrzések hosszabb távon fennmaradnának — írja az MTI.

A Financial Times információi szerint nem csak Görögország schengeni tagságát függeszthetik fel, ha a görögök nem vizsgálják felül a migránsválságra adott intézkedéseiket, de a luxemburgi javaslat Schengen felfüggesztését potenciálisan kiterjesztené más EU-s tagállamokra is. A Financial Times által látott dokumentum emellett azt a követelést is tartalmazza, hogy Görögország kérjen vészhelyzeti segítséget az uniós határvédelmi ügynökségtől (Frontex) és haladéktalanul telepítsen több száz határőrt más EU-tagállamokból határaira.

A visegrádiak nem kérnek az őket kihagyó mini-Schengenből

Eközben a visegrádi országok kormányfői Schengen és az EU-n belüli szabad mozgás mellett álltak ki. A közép-európai országok vezetői (köztük Orbán Viktor) prágai csúcstalálkozójukon a kelet-közép-európai országok kihagyásával fenyegető „mini-Schengen” ellen szólaltak fel. „Ezek a javaslatok nem oldják meg a jelenlegi válság okait, csak a politikai figyelmet terelik el” — írja a négy kormányfő közös nyilatkozata. A V4-ek szerint az ilyen elképzelések „opportunista javaslatok”, amelyek veszélyeztetik az európai integráció legfőbb sikerét, a szabad mozgást, ezért elfogadhatatlanok. Ehelyett azt kezdeményezik, hogy „Schengen barátai” néven alakuljon egy szélesebb csoport, amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez.

Közel egy millió menedékkérő Németországban, beszüntetik a szíriaiak könnyített befogadását

Németországban a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság rövidesen ismét teljes körű eljárás alá vonja a szíriai menedékkérőket, szakítanak az egyszerűsített eljárás egy éve bevezetett gyakorlatával. Ezt Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter jelentette be, írja az MTI. Arról nem beszélt, hogy pontosan mikor hagynak fel az egyszerűsített, személyes meghallgatás nélküli eljárással, amelyet tavaly novemberben vezettek be. Thomas de Maiziere arra számít, hogy az alaposabb eljárásban sokan csak oltalmazotti státuszt kapnak majd, amely mindössze egy évre szól, és nem jár hozzá családegyesítési jog.

A menedékkérők száma már november elején átlépte az egész évre vártat, mondta Thomas de Maiziere. A kormány legutóbb augusztusban frissített prognózisában 800 ezres szám szerepelt. Idén október végéig 758 473 menedékkérőt regisztráltak, a novemberi statisztika még nincs kész, hétfőn ismertetik majd, de az szivárgott ki, hogy november végére nagyjából 953 ezerre emelkedett a regisztrált menedékkérők száma.