Piroska
-1 °C
5 °C

Japán 40 hírszerzőt állít rá az Iszlám Államra

2015.12.04. 10:40
A nagykövetségeiken keresztül gyűjtenének információkat a terrorszervezetről. A 2019-es rögbi világbajnokság és a 2020-as olimpia miatt elővigyázatosak.

Japán külügyminisztériuma egy közel negyven fős osztályt hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy az Iszlám Állam ténykedéseiről gyűjtsön információkat azokból az országokból, ahol van hivatalos képviseletük – írja a Reuters.

Az új hivatal együttműködik majd a hírszerző szervekkel, a védelmi minisztériummal és a rendőrséggel. Húsz ember Japánban dolgozik majd, nagyjából ugyanennyien pedig a tengerentúli követségeken gyűjtenek majd adatokat.

„Ahogyan azt láttuk a legutóbbi párizsi támadásokkor, a terrorhelyzet nagyon komoly” – mondta el Szuga  Josihide, a külügyminisztérium kabinetfőnöke. Közölte, a kormánynak gátat kell vetnie minden támadásnak, és együtt kell működnie a nemzetközi közösséggel is.

Japán 2019-ben a rögbi világbajnokság, 2020-ban az olimpia házigazdája lesz. A két eseményre több százezer embert várnak.

2015 nyarán az Iszlám Állam szélsőségesei kivégeztek két japán túszt. Abe Sinzo miniszterelnök ezután 200 millió dollár (50 milliárd forint) nem katonai célú támogatást ajánlott fel.