Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

837 potenciális terroristajelöltet tartanak nyilván Belgiumban

2015.12.05. 08:40

A belga belügyminisztérium 837 olyan lakost azonosított, aki szélsőséges tevékenységben vesz vagy vett részt, illetve "potenciális terroristajelölt", és ez a szám több mint bármely más európai országban - írja a Sudpresse című brüsszeli lapra hivatkozva az MTI.

A minisztérium adatai szerint 272 belgiumi lakos valamely lázadószervezetben harcol éppen Szíriában vagy Irakban, körülbelül 80 meghalt ezekben az országokban, 134 pedig az Iszlám Állam dzsihadista szervezetben fogott fegyvert, de már visszatért Belgiumba. Ezenkívül van még 352 "potenciális terroristajelölt" Belgiumban a lap szerint.

Jan Jambon belügyminiszter elmondta, hogy havonta 6-8 ember utazik el Belgiumból azért, hogy csatlakozzon a szélsőségesekhez, és 3-4 tér vissza, miután a harcban eltöltött valamennyi időt. Az iraki, illetve a szíriai lázadószervezetekben harcoló külföldiek között a belga állampolgárok vannak a legtöbben, utánuk az oroszországi csecsenek következnek.

Ezek az adatok különösen érdekesek azóta, hogy kiderült, a párizsi terrortámadást elkövető dzsihadisták közül többen Belgiumból érkeztek Franciaországba. A merényletek egyik szervezője, akit azóta sem sikerült elfogni, pedig a brüsszeli Molenbeek negyedben élt. Salah Abdeslam egyébként szeptemberben kétszer is járt Magyarországon.