Virág
0 °C
2 °C

Sok migráns visszautazott Athénba a macedón határról

2015.12.06. 10:10

Többen visszautaztak az athéni befogadóállomásra a görög-macedón határról, ahol most mintegy 700 bevándorló várakozik, írja az MTI az M1 tudósítójának vasárnapi, helyszíni beszámolója alapján. A tájékoztatás szerint péntektől szombat délutánig tíz busznyi migráns tért vissza Athénba. Macedónia azért nem engedi tovább a migránsokat, mert nem háborús övezetből érkeznek.

Akik a határon maradtak, "a végsőkig elszántak", őket feltehetően erővel fogják elszállítani Athénba a helyszínre vezérelt görög különleges egységek, akiknek hétfő estig kell befejezniük akciójukat hivatalos források szerint, hangzott el az M1-en.

November közepén Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia lezárta a határait a „gazdasági bevándorlók előtt”, csak a szír, iraki és afgán menekülteket engedték tovább az Európai Unió felé. Néhány hét alatt több ezer pakisztáni, bangladesi, marokkói, iráni menedékkérő torlódott fel. Görögország megpróbált enyhíteni a nyomáson, de egy körülbelül 1500-2000 fős tömeg várakozott a két határ közötti senki földjén.

Múlt szombat óta egyre nagyobb volt a feszültség a kizárt migránsok és a rendőrök között. Többször kisebb összecsapások voltak a rendőrök és a menekültek között. (Riportunkat a helyszínről itt olvashatja.)

A Frontex, az Európai Unió határvédelmi ügynöksége a helyzet kezelésére további erőket vezényel a görög–macedón határra. A Zougla görög hírportál úgy tudja, hogy decemberben egy 600 fős kontingens segíti majd a helyi hatóságok munkáját.

Több emberi jogi szervezet, köztük az ENSZ Menekültügyi főbiztossága elítélte a menekültek közötti válogatás gyakorlatát. Érvelésük szerint az „üldöztetés nem a nemzetiségtől függ.”