Putyin keveset tudva engedte ki Hodorkovszkijt

2015.12.08. 14:05

Gyilkossággal vádolták meg Mihail Hodorkovszkijt. Az egykori Jukosz olajvállalat tulajdonosa azonban most biztosan nem megy börtönbe, nem úgy, mint 2003 őszén, amikor még Oroszország leggazdagabb és legbefolyásosabb embereként azt gondolta, hogy szembeszállhat a Kremllel.

Hodorkovszkij ezután 10 évet ült adócsalásért, sikkasztásért de néhány hónappal a büntetés lejárta előtt, 2013 decemberében az orosz elnök kegyelmet adott neki, miután Hodorkovszkij levélben fordult hozzá a kéréssel – amit a Kreml a bűncselekmények beismerésének tekintett.

A egykori milliárdos ezután Németországba ment, ahol azóta elhunyt édeasnyját látogatta meg a kórházban, majd Svájcba költözött. A vádemelés hírére aligha megy vissza Oroszországba. Hodorkovszkij 2003-ban kicsit túllépett a klasszikus orosz oligarcha szerepkörön és afféle orosz „Soros Györgyként” az ország demokratikus folyamatainak erősítésében vállalt mind nagyobb szerepet, létrehozva a Nyílt Oroszország alapítványt.

A börtönben a putyini ellenzék emblematikus figurájává vált, akinek az ország politikai folyamatairól szóló leveleit rendszeresen közzétette a Kremllel kritikus sajtó. Többször éhségsztrájkkal tiltakozott, többek között az ügyében érintett más letartóztatottak szabadon engedését követelve.

Régi gyilkosság jött elő

Az elnök nyilván nem tudott az újabb bűnügyekkel kapcsolatos információkról, amikor két évvel ezelőtt kegyelemben részesítette Hodorkovszkijt – adott életszerűtlen magyarázatot a helyzetre Vlagyimir Putyin szóvivője. Dmitrij Peszkov szerint nem álltak rendelkezésre azok az adatok, amelyek alapján most intézkedtek a nyomozószervek – közölte a Newsru.com.

Az információhiány meglepő lenne az ország legjelentősebb oligarchájával kapcsolatban, akinek letartóztatása egy új időszámítás kezdete volt a putyini érában. Putyin első elnöki ciklusának szinte a végéig még sok Borisz Jelcintől örökölt politikust meghagyott posztján, például Mihail Kaszjanov kormányfőt, aki nem sokkal Hodorkovszkij letartóztatása után távozott a hatalomból.

De meglepő azért is, mert a most előhozott vád egyáltalán nem új, sőt, ítélet is született Nyeftyejuganszk polgármesterének 1998-as meggyilkolásának ügyében.

Vlagyimir Petuhov haláláért a Jukosz biztonsági főnökét ítélték el. Alekszej Pincsuk előbb 24 évet kapott, majd a több gyilkosságban is bűnösnek talált férfit 2008-ban életfogytiglanra ítélték.

A Jukosznak közvetlen konfliktusa volt az egykoli olajipari szakemberből polgármesterré lett Petuhovval. A városvezető halála előtt két hónappal megvádolta az akkor legnagyobb orosz olajcéget – pontosabban helyben bejegyzett leányvállalatát –, hogy nem fizet helyben adót, és a Hanti-Manysi Autonóm Körzet így jelentős bevételektől esik el. Petuhov júniusban éhségsztrájkba kezdett, egy héttel később a körzet kormányzója ígéretet tett rá, hogy kivizsgálja az ügyet, amelyben Petuhov szerint a helyi adóhivatal vezetői is érintettek voltak.

A csatából presztízsét növelve kikerült Petuhovot egy héttel később, június 26-án a nyílt utcán lelőtték. A dátumot sokan szimbolikusnak vélték: ez volt Hodorkovszkij születésnapja. (Hasonló szimbólumot sejtettek az oroszok Anna Politkovszkaja újságírónő halálában. Az orosz hadsereg által Csecsenföldön elkövetett törvénysértésekről írt újságírónőt otthona előtt lőtték le 2006-ban, Vlagyimir Putyin születésnapján.)

Petuhov felesége szerint a gyilkosság egyedül Hodorkovszkijnak, a Jukosznak jött jól, senki másnak nem volt érdeke férje halála. Hodorkovszkij sosem került elő vádlottként az ügyben.

Az apjának kézbesített értesítés szerint a most 52 éves ex-milliárdosnak december 11-én kellene megjelennie a kihallgatáson. Sajtóképviselője szerint Hodorkovszkij semmit nem kíván tenni az értesítés nyomán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport