Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Előzetesbe került egy korrupt román képviselő

2015.12.09. 17:26

Hivatali visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a romániai Nemzeti Liberális Párt két képviselőjét a korrupcióellenes ügyészség. Most egyikük, Ioan Oltean előzetes letartóztatását, az ügyészség kérésére, jóváhagyta a román parlament, írja az MTI.

A másik gyanúsított, Catalin Teodorescu esetében azonban nem gyűlt össze elegendő szavazat ehhez. Romániában ugyanis csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni a törvényhozókat, vagy házkutatást elrendelni náluk.

Ioan Oltean
Ioan Oltean
Fotó: Maszol.ro

Az ügyészség állítása szerint Ioan Oltean 600 ezer euró (azaz mintegy 180 millió forint) csúszópénzt fogadott el egy nem visszaszolgáltatható pitesti telek kárpótlása ügyében. Cserébe a kárpótlási hivatal volt elnökénél kellett közbenjárnia. Párttársa, Catalin Teodorescu közben a kárpótlási bizottság tagjaként segítette elő a telekért megállapított kárpótlás kifizetését.

A parlamentben Teodorescu letartóztatását is többen támogatták, mint ellenezték, a tartózkodók száma miatt mégsem gyűlt össze a letartóztatáshoz szükséges szavazatszám – ehhez a teremben tartózkodók legalább ötven százalékának kellett volna igennel voksolnia.

Teodorescunak ráadásul nem ez az egyetlen ilyen ügye: tavaly is érintett volt egy másik kárpótlási ügyben, és akkor is úgy sikerült megúsznia a letartóztatást, hogy nem gyűlt össze ellene elegendő szavazat.