Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Elkezdték Kanadába szállítani a szíriai menekülteket

2015.12.10. 06:26

Megkezdődött a szíriai menekültek szállítása Kanadába a közel-keleti menekülttáborokból - jelentette be szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Mint mondta, a szíriai menekültek letelepítésével kormánya a kanadaiaknak és a nemzetközi közösségnek is megmutatja:

teljesíti kötelezettségeit, és tisztában van vele, hogy többet tud tenni ezekért az emberekért.

Az első, 416 szíriai menekültet szállító katonai repülőgép helyi idő szerint csütörtökön érkezik Jordániából a torontói repülőtérre. 

Nagy nap lesz ez

- mondta a miniszterelnök.

A második repülőgép szombaton érkezik Montrealba, de Trudeau nem mondta meg, hányan lesznek a gépen, és honnan érkeznek. E két város repülőterén fogadják a továbbiakban is a menekülteket, és onnan 36 kanadai városba szállítják őket tovább.

John McCallum migráció- és menekültügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy Kanada 2016 márciusáig legalább 35 ezer szíriai menekültet fogad be. A letelepítési program keretében az idén összesen tízezer szíriai érkezik, majd a rákövetkező három hónapban még további 25 ezer. A menekültek zöme jelenleg jordániai és libanoni menekülttáborokban él.

Igazi lelkesedés lett úrrá a kanadaiakon, és nem gondolom, hogy ezek végleges számok

- fogalmazott McCallum.

A kanadai kormány hivatalos adatai szerint eddig 12 ezer szíriai menedékkérelem érkezett a hatóságokhoz, és 1500-at már méltányoltak.