Auguszta
-4 °C
2 °C

A legmagasabb szinten találkozott Észak- és Dél-Korea

2015.12.11. 06:24
Felújította kormányzati szintű tárgyalásait Észak- és Dél-Korea pénteken. A két delegáció az országaikat elválasztó demilitarizált övezetben és közösen működtetett ipari parkban fekvő Keszong város közelében találkozott. A tárgyalás témáit nem hozták nyilvánosságra.

Ez volt az első kormányzati szintű találkozó a két Korea között azóta, hogy augusztusban egy incidenst követően a feszültség enyhítéséről és tárgyalásokról állapodtak meg. Hasonlóan magas szintű egyeztetésre legutóbb két évvel ezelőtt volt példa.

Minden, a két ország közötti kapcsolatfelvétel kedvező jelnek számít, ám a korábbi tapasztalatok alapján az elemzők óvakodnak túlságosan derűlátóan nyilatkozni a tárgyalások eredményességét illetően, írta az MTI.

Az augusztusi megállapodások keretében a felek a múlt hónapban az 1950-53-as háborúban elszakított családtagok találkozóját szervezték meg az észak-koreai Kumgang-hegyi üdülőhelyen. Több száz dél-koreai - zömmel idős ember - utazhatott a háromnapos rendezvényre.

Dél-Korea reméli, hogy sikerül megállapodni a családegyesítő találkozók rendszeressé tételéről - közölte Hvang Bu Gi, a szöuli egyesítési minisztérium tárcavezető-helyettese a Yonhap hírügynökségnek. Az északi küldöttséget Jon Jong Szu, a Korea Békés Újraegyesítése Bizottság igazgatóhelyettese vezeti.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft